Thursday, June 23, 2011

antibiotik punya kesan

biasanya kita kalau sakit biasa mesti pergi klinik,ambil ubat.
senarai ubat yang dapat kebanyakn tak sah tak ada antibiotik..

antibiotik penting sebab tu kita disuruh habiskan
walaupun dah sembuh..

aq suka makan ubat biji,kalau boleh 
nak saja aq telan 5,6 biji sekali harung..

so,disebabkan itulah alhamdulillah jarang sakit..
tapi kalau batuk,aq prefer ubat air..more effective..

pelik juga sesetengah kawan aq tak suka benar makan ubat pil,,
dahla dia tu selalu sakit..
geram tengok dia makan ubat sebab 

satu ubat,satu gelas air..dah kalau ubat 5,6 biji..tak ke kenyang ke air..
macam macam

budak memang suka menerap ke?
husna ni pula kena makan antibiotik,

sejak husna makan ubat,,selalu buang air besar,,tahan lagi..
yang aq tak tahan cirit..lepas tu bocor..huh
itu memang kesan antibiotik

even kita yang besar ni pon macam tu juga..
mujur antibiotik nak habis dah..

sekarang abang husna pula yang demam..sorry perkataan agak
tak senonoh untuk entri kali ini..

14 comments:

Shawn Razaleigh said...

hehe. biasalah tu kesan ubat. cepat sembung si abang husna :)

aizamia3 said...

perasan tak setiap kali bawak anak jumpa doc mesti dia akan bagi antibiotik..
cer cari info berkaitan keburukan mengambil antibiotik.. ai tak kata ianya tak elok tapi cer carik info pasal tu.. ai pernah terima melalui emel tapi dah takde pulak untuk dikongsi..

Che' said...

kak long.. xbek amek bnyk sgt antibiotik tuh... bahaya... ikot ja dose dibenarkan... takot nk ilang stu pnyakit dpt pnyakit len lak...

Kakzakie said...

Allah... kalau anak kita sakit kita pun macam sakit juga. Kesian lagi kalau bergilir dan masih kecik. Kakak dah rasa susahnya hati kita.

Lagi anak kakak yg besar dari dulu susah makan ubat. Macam kawan acu itulah. Sebiji pil segelas air....

pyqa rahman :) said...

comel si kecik :)

simplygurl said...

boleh saya mencelah??hehehe...actually pada peringkat awal demam yang tidak berapa teruk doctor tidak akan bagi antibiotik..tapi if doc bagi antibiotik bermakna demam itu disebabkan oleh infection.pelbagai faktor can cause demam...so if antibiotik telah diberikan mesti doc sruh habiskan..sbb if kita tak habiskn antibiotik akan menyebabkan bakteria jahat lebih cepat tumbuh berbanding bakteria baik yang ada dalam perut kita..selain tu,if demam selalu la makan makanan yang berkhasiat dan buah-buahan supaya blh stimulate growth bakteria baik rather than bakteria jahat.antibiotik memang ada kesan nya..tapi jangan risau sbb doc lebih tahu dose yang harus diberikan...kurang dose tak kan bagi effect..and if terlebih dose ni yang akan bagi toxic dalam badan..so makan ikut arahan yng tlh diberi... :)

acuyuhan said...

@simplygurloo..ye?bgoslah komen u ni..tq..im appreciate

acuyuhan said...

@aizamia3keburukan?x terpk plk..nanti sy cari

miloais said...

iols tak suka makan antibiotik juga
pahit sokmonya...

nok... comel banget style si husna tido!
ekekekeke

moga cepat sembuh ye... uols berdua!

Anak Wak Mail said...

sedap je antibiotik tu!hehe..saya suka makan ubat..

iPai said...

kesan ubat biasanya memang begitu .. n kalau selalu demam, jangan selalu amik ubat .. skali sekala kena bg dia baik sendiri tp memang kene minum air masak 100+ banyak2.. kalau teruk, baru amik ubat ..

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

semoga mereka cpt sembuh ^^

serikandi comel said...

klu sy plak, x kisah mkn ubat pil...
tp klu ubat cecair 2, mmg brcenta r nk mkn... selagi boleh tahan, rela tahan sakit lg brbnding mkn ubat air... hihihi

ayanuts said...

comel sgt time dia tdo :)