Thursday, June 16, 2011

beli kurma

hari itu keluar pergi bandar sebab nak beli kurma..yelah nak dekat puasa kan..kalau tak puasa pon,kurma sedap makan macam itu saja..

kurma mariani paling sedap sebab dia kering dan murah..kurma safawi dan kurma mabrouk 12ringgitlah..kurma ajwa lagi mahal nak dekat 50 kot sebab kurma nabi..


pernah tak makan kurma dari pokok..aq pernah makan sebab saudara bawa dari mesir..kurma yang baru petik tu,warna merah...rasa kelat kelat..

kalau tak ada kerja kn,takpun kurma yang dah lama duduk dalam peti..aq goreng..sedaplah sikit..
jus kurma pon agak mahal,satu 18..

memanglah mahal sebab air zam zam+madu asli+kurma..
itu yang segar..

11 comments:

cik pha said...

kurma bagus..bagi kita tenaga :)

Kakzakie said...

Biasanya kalau ke Mekah utk Haji /Umrah akan dibawa ke Masjid Quba. Di sani kurmanya fresh bulat, lonjong, kuning, hijau, hitam,merah,coklat semuannya ada.

Kakak suka yg lonjong kuning-coklat masih basah bertangkai-tangkai lagi.
Kalau balik M'sia masa naik flight pegang saja so tak rosak bila tiba airport M'sia dah boleh bagi terus siapa yg nak...

aizamia3 said...

kali pertama makan kurma segar masih bertangkai lagi tu 3 tahun lepas.. rasanya macam makan jambu yang baru nak masak.. kelat2 manis.. sedap tapi mahal..

cik aisha said...

kurma yg fresh tu nmpk menyelerakan tp ssh la nk dpt yg freshkn...

Anak Wak Mail said...

sedapnya kurma..rindu betul nak makan kurma..nyum3xx..

CintaZulaikha said...

memag elok makan kurma nih. tapi klu nengok ja harga dy skrg..uishhh, mau terbeliak mata nih..huhu

sugar2 kapas strawberry said...

mkn kurma masa pregnant nti nk melahirkan anak senang

siti kektus said...

kalau makan kurma, kadang2 susah nak berhenti, ;)

biasa kite beli yg murah je, sebab kalau beli yg mahal, tak cukup punya, ;)

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

erk..ade kurma goreng ke??...cm best nk try la nt..
[PCL]

missSandwich said...

yup!! ske kurma~~ rseny tiada tandingn~ =))

aleen aiden said...

alin rendam kurma dgn susu.elok utk gastik.hee