Saturday, July 30, 2011

mak yang sanggup penuhi permintaan anak

aq first makan sambal ni dekat asrama lah..biasalah kalau kita balik rumah mestilah kita nak bawa bekal dari rumah ke asrama selalunya hari ahad la kan...malam tulah dok ramai ramai makan sama sama bekalan dari rumah..
dewan makan masak pon tak laku masa tu..kami juz amik nasi saja..kalau musim buah tak yah cakap la lagi syok..
kawan aq la orang rompin kalau balik asrama saja mesti bawa sambal hitam..banyak belimbing kat rompin..sambal tu tahan seminggu dua minggu la kalau masak kering..
kalau bulan puasa,,amik nasi kat dewan makan..then makan nasi dengan sambal saja..sedap dah sebab sambal tu cukup rasa..

aq pon balik rumah aq bagitahu la mak pasal sambal hitam tu..sebab setahu aq tak pernah pula nampak mak aq buat..sebab tak ada belimbing mak aq cakap..

masam
 famili aq pon suka makan dengan sambal hitam..lepas dari mak aq buat,,adik adik ipar mak mintalah resepi sambal tu..

lunch simple

lepas aq cakap dekat mak pasal tu,,masa aq balik rumah,mak aq buat sambal..aq rasa tu first trial kot sebab tak kering pon..
lepas dari tu,asal ada belimbing mak aq selalu buat..menjadilah sampai sekarang..

nak buat sambal tu kena ada belimbing banyak..sebab nanti belimbing tu akan kecut..masak pon kena lama..

kesimpulannya,seorang mak sanggup penuhi permintaan anaknya untuk menjadi mak yang terbaik di mata anak anaknya..kita pon kena jadi anak yang terbaik la di mata ibu bapa..sayang mak ayah


11 comments:

Pure Mahabbah Fillah said...

Assalam...

teringan msa drjh 6 dlu..
sorg cgu gtaw...

seorg enak sgup mjg 10 owg anknya...
tp 10 owg ank belum tntu dpt mjg sorg ibunya...

Freaky said...

sambal hitam ? x pernah makan lagi.. camana ye ? =_=

Khairul Muna said...

a'ah acu, kt lipis ney pon mmg pemes sambal hitam 2. klo yg pndai buat sedap.klo yg xondai masam kemain.haha

acuyuhan said...

@Freakycubalah..try cri dlm buku msk

acuyuhan said...

@Khairul Munalipis pon sme..mesti mona skmo mkn ea...mak jang reti buat ke

beluncas ^.^ said...

uikk ..ta pena dga . ta pena rasa dan ta pena nmpak . cm best jee klao dapad cube . kite suka try makanan baru ,

Semut Senyum said...

sambal hitam memang terkenal di Kuala Lipis, Pahang. cara masak ade yang masak kering, ade jugak yang basah..
kering atau basah mmg sedap. tak payah tambah lauk lain, itu pun dah sedap. Meleleh air liur semut tgok sambal belimbing mak u buat tu.hehehe

acuyuhan said...

@Semut Senyumsemut org lipis ke..jgnlah smpi terliur

acuyuhan said...

@beluncas ^.^try r simple je

wawa wu! said...

sedapnya.. :)
and saya sayang mak saya :)

Rihan said...

tul 2.. mak mmg xkn 1x pn m'hmpa kn ank2... smbl 2 mmg sdp,sgt2 bez!!