Thursday, August 4, 2011

dah makan ke rohani?

bulan puasa ni..kita kan tak dapat nak bagi makan jasmani..so kita guna peluang sebaiknya untuk penuhkan rohani kita sebab rohani kita takkan kenyang kenyang..masuk saja..
semua orang kalau bulan puasa tak ada kerja mesti tidur saja pilihan terakhir..tidur tu ibadah dan harus..
kita orang dewasa perlukan at least 6 hours per day to sleep..lagipon kita perlukan 1/4 dari umur kita untuk tidur..lets say kalau umur kita 40,maka 10 tahun dihabiskan untuk tidur saja..
so amatlah rugi kalau tidur tu berlalu tanpa sekelumit niat untuk ibadah dan kerana Allah..
ada orang yang kalau puasa,dia puasa terlebih terlebih sampai kan meninggalkan yang wajib,,alasan letih..
aq kecik kecik macam tu malas solat sebab puasa..melampau gila dulu..

niat              :niat untuk berehat untuk mendapat tenaga beribadah
                    kepada Allah..
subjek          :tidur adalah harus..
pelaksanaan :jangan tidur semasa belajar,bekerja,memandu,
                    dengar khutbah
optimum       :tidur di tempat selamat..
tidak terleka :jangan tidur hingga tertinggal waktu solat

tidur tu harus..sedangkan orang yang mengaji di sebelah orang yang tidur pon digalakkan perlahankan suara agar tidak mengganggu orang yang tidur..

lebih kurang macam nila..tapi dia siap baring lagi..
teringat satu event masa aq kat kerja kat taska..sorang budak ni suka main kat dalam almari..hide and seek..tiba tiba dia main lepas tu dia senyap..rupanya siap tidur lagi..dia mengantuk sangat sebab makan ubat..musim demam masa tu..biasalah cepat jangkit duduk kat taska..

sekian untuk resepi tidur untuk rohani...kalau boleh habiskan satu juzu' setiap hari...insyAllah sempat habis..

6 comments:

Anum said...

bagusnya info macam nie
hari2 nak baca

khairul said...

nice info

ishiko said...

^^

Lee-Yan-Naa said...

Thanks atas ingatan :D

shahniz said...

hehe..pernah wat program kat taska.. best lyan budak2.huhu..
salam ramdahn.. ;)

kocix! said...

mcm tu pun ade??
haha comel lah.