Tuesday, August 2, 2011

ganjaran berfasting

bestnya puasa zaman baru belajar..masa aq 5 tahun start puasa..akak aq masa tu 7 tahun..aq,kakak dan mak balik kampung kat kedah..bulan puasa naik bas..xsure lah sebab apa balik..dah lama dah..
sampai kedah mak aq belilah anak patung untuk aq dan kakak...ganjaran kalau puasa penuh..aq hello kitty,akak aq garfield..ala anak patung zaman dulu yang kain licin saja..besar dari kami anak patung tu..

dalam perjalanan ke kampung sentiasa peluk saja anak patung dalam bas..akhirnya kami puasa penuh tapi biasalah budak budak kadang buka peti ais,nampak betik ke,cuit sikit..

sekarang tak ada dah hello kitty dan garfield tu sebab asyik koyak,dah reput tak boleh jahit..mak aq pon amik kekabu buat bantal..

tengoklah budak ni sanggup peluk 
tak ada anak patung dah bila dah besar..yang ada cuma bantal strawberry buat peluk saja..tupon berapa kali dah jahit warna hijau tu sokmo cabut main tarik tarik..

satu lagi fitness ball ni..dorang suka bump..bisingla..kalau kami dapat tahu ada orang nak mai rumah..kami sorok awal awal lagi..
tupon kalau ada orang datang sekali dengan anak anak kecik memang suka sangat berebut sampai bergaduh gaduh..
dulu aq sokmo ingat mak aq tak puasa sebab kalau mak aq masak mesti mak aq rasa..rupanya dibolehkan tapi jangan telan,sejak aq tolong mak,baru tahu..

semalam masa nak masak juadah berapa kali tertelan sebab lupa puasa,,kita kan dah biasa rasa..tak nak buat dah..

8 comments:

dya mohamad said...

haha dya penah je curi makan nasi ayam ma masak.haha

cik aisha said...

dulu kecik2 selalu puasa xpenuh...haha

Freaky said...

fitness ball sangat best main.. haha

miloais said...

arwah my mak - dan mak tiri iols pun guna style camtu jugak le...
kecap hujung lidah kata my mak...

ntah le... iols sokmo agak2 jahhhh
bila dah berbuka - kalo tawar - masuk balik dalam periuk tambah garam!
ekekekekek

ciK LyndaWawa igUana said...

selamat berpuasa..=]

Ema Razali said...

hahaha betul3 masa kecik2 dlu kalau buka peti ais nampak betik ke, jem nenas ke, mesti nak cuit sket :P

slumberdek said...

macam2 kan zaman kanak2 dulu kalau ingatkan balik seronok rasa yer.

Waqheh said...

gua tak pernah dapat ganjaran..sebab gua posa tak pernah habis hingga umur 15..serius