Friday, August 12, 2011

memori raya

aq tak tahu nak buat entri apa..aq pon terfikir yang tahun tak dapat beraya bersama wan..so aq nak kongsi kenangan raya terakhir tahun lepas bersama wanku..

 pagi raya lepas solat sunat raya,,wan aq akan panggil semua cucu dia nak bagi duit raya..5o sorang tak kiralah baby ke tua ke..tahun ni mesti tok yang bagi..

tok ketika bersalam dengan wan
 lepas solat sunat raya,masa nilah bermaafan..jejak kasih semua menangis..

bertakbir raya..
 keluarga kami macam biasa juadah yang wajib pada hari raya ialah nasi arab..hari hari tertentu la buat macam kenduri ke...so makan bertalam..suasana bergotong royong masak nasi arab..

tengah rebus daging..
 air rebusan daging boleh terus guna untuk masak nasi arab,buat air asam,takpon simpan..esok buatla mi sup daging..

 bahan kat atas semua nak buat acar,air asam,bahan bahan nasi,lepas tu tabur kismis,bawang goreng,kacang,macam macam la

insyaAllah raya ni buat lagi nasi arab,lepas raya ada kenduri last adik ayah aq,buat lagi nasi arab...selalunya ayah aq yang masak nasi arab biasalah anak sulong...yang sebelah ayah aq tulah yang bongsu..kiranya semua adik beradik ayah dah reti belajar..makanan tradisi ni..cuma cucu cucu wan belum lagi..

kami cucu cucu memang ambil bahagian menghidang...letih tapi letih tu sekejap sebab setiap tahun macam tu..dah biasa..yang paling best masa nak balik rumah,masa tulah semua orang bagi duit raya..huhu..minta mintak rezeki lebih tahun ni..doakan ea..

aq raya dalam 5 hari saja..lepas tu kena daftar u...so aq nak bawa kuih raya banyak banyak...

6 comments:

CS @ Mama AA's said...

keluarga yg meriah nampaknye... selamat mendftr di U ye?

Umedia Network said...

Wah!!! Meriahnya. Best betul family ni. huhu. :)

Aida Omar said...

meriahnya suasana hari raya di rumah dia...

keroro gouro said...

keluarga bahagia..
best la xkira kecik ka besaq ka dpt sama rata...
selalunya budak kecik ja yg dpt duit raya..
sob3 #terasa...

FARIZA AINA said...

comeyl la umar tu..ngee~ ngorat leh? :P

popo said...

meriah...mtk nasi arab skit..nak gase