Monday, August 1, 2011

ramadhan yang sayu..

harini first puasa..aq tak sahur pon,just minum air sebab malam semalam aq dah makan nasi goreng..1 ramadhan tiba tiba fikiran melayang ke arwah wan..rupanya tahun lepas adalah puasa ramadhan beliau yang terakhir..

4 hari sebelum meninggal..
masa ni wan aq tak boleh cakap dah..nak makan pon susah sebab nanti makanan masuk dalam salur pernafasan sebab tu dia asyik terbatuk..cuba bayangkan nak bernafas sekali dengan nak makan.. 

jenazah wan sampai di rumah
pagi khamis lepas subuh,kami baca yasin sanak saudara semua..tiba tiba sebelum ayat terakhir yasin..ayah aq dapat panggilan dari pak saudara yang wan aq dah berpeluh,dah taklama lah..
kami habiskan yasin,then masa ayah aq baca doa lepas yasin,time tu semua orang menangis..pukul  7.13 pg dapat panggilan wan aq dah pergi..

alat kelengkapan mandi jenazah..
nilah pertama kali tengok peralatan nak uruskan jenazah..selama ni belajar tapi tak tengok sendiri..sekarang tengok depan mata..sebelum ni ayah aq ada cakap yang wan aq nak jenazah dia dimandikan atas riba anak anak lelaki dia..tapi maybe tak perasan.. 

semua orang mula mengurumi jenazah
yang paling sedih mak saudara aq dok kl,dapat tahu wan meninggal terus dia balik,,masa lepas semua famili cium wan,,ayah minta tunggu kejap nak tutup mayat sebab mak saudara aq dah nak sampai..dia sampai cukup cukup masa..sempatlah cium..then,barulah balut.. 

sembahyang jenazah
lepas zohor,baru solat jenazah ramai ramai kat surau..
antara amalan yang tidak putus ialah ilmu jariah,doa anak soleh..sebab tulah disarankan habiskan quran 3 kali..khatam..setiap sorang dapatlah 5 juzu'..al fatihah

semalam solat tarawih first time solat kat surau kawasan rumah.selama ni kat asrama selalu..ramainya orang

7 comments:

aizamia3 said...

Al-Fatihah buat arwah..

ai pun pernah mengalaminya 7 tahun lepas pada hari raya pertama..

Anum said...

selamat berpuasa

miloais said...

Al-Fatihah buat arwah...

selamat berpuasa ye...

sleeping_maniac90 said...

takziah..
alfatihah buat beliau huhu

mizzura said...

alfatihah buat arwah n salam ramadan..

Akak said...

al fatihah,semoga rohya sentiasa dicucuri rahmat olehNYA

amirulspurs said...

alfatihah buat arwah...semoga rohnya dicucuri rahmat.

saya nak follow blog ni,tk dapat. mana button follow?