Friday, December 2, 2011

journey to penang

assalamualaikum..selamat tengah hari..suasana di sini yang asyik mendun,angin sepoi sepoi bahasa membuat kan hatiku terdetik untuk menaip bagi mengelakkan aq tertidur..yela tak ada kelas kan bosan..duduk dalam bilik alone..nak buat assignment,malas lagi..malam malam karang..nak story pasal perjalanan kami ke penang minggu lepas sebelum menghadiri majalis sambut menantu di Rawang..

sawah padi
tak pernah ada pengalaman masuk dalam bendang even mak ayah aq orang utagha..sebab kami duduk kuantan..
 kebetulan dekat belakang rumah tok tua ada sawah..kami pon meninjau ninjau lah..sebelah rumah tok tua,rumah tok su(abang tok)..dekat dekat saja..senang saja nak jumpa..depan depan tu pula rumah tok lang(kakak ipar tok)..tok saja yang duduk dekat pahang..

sebenarnya nak pergi kenduri dekat perak..alang alang bawalah tok sekali untuk berjumpa adik beradik tok disana..memandangkan tok baru sahaja lepas edah,bawalah tok pergi penang..teharu bila dengar tok tua(kakak tok) cakap "oo..adik kakak mai"..dah lama tak jumpa adik beradik..

 tak sangka ketupat kcang dan kari masih ada lagi..ingatnya time raya saja..makan sungguhlah kami..

alhamdulillah,akhirnya kawan mak aq berjumpa juga jodohnya..walaupun agak senja

perigi
jarang jumpa perigi..biasanya kalau jumpa mesti dah terkambus..tapi yang ni masih gunakan lagi..maybe sebab perigi ni tak terlalu dalam..takut juga nak jenguk bawah sebab teringat cerita The Ring..


asam jawa
masa nak pergi rumah tok su..ada pondok dan pokok asam jawa yang subur dekat situ..bestnya,kalau aq duduk situ,nak makan petik saja..tapi masa tu asam jawa baru nak masak..

ayah dengan asamnya

ayam piru
then before nak bertolak ke perak,singgahla dekat rumah mak teh aka mak saudara sebab tok aq memang rapat dengan mak teh..sebab sepanjang tok aq edah,mak teh yang teman tok dekat kampung walaupun rumahnya di penang...lagipon aq dengan kakak aq memang nak copy gambar kenduri kahwin dulu..
keluarga mentua mak teh ni memang bela ayam piru,bising sangat bunyi ayam..tapi cantik ayamnya..

dan wajiblah kami membeli jeruk kalau pergi penang..sedapnya..tiba tiba rasa nak makan..
ok done..akhirnya aq genap 19 tahun harini..


3 comments:

♥e'in♥ said...

wah..... e'in xpenah sampai sane..

♥e'in♥ said...

eh, happy birthday! :)

Cik Bhulat said...

seronok nya jejalan..comel ayam piru hani suka ajuk bunyi dia..klogklogklog..hehe