Friday, December 9, 2011

nak berniaga buatlah cara nak berniaga

assalamualaikum dan selamat tengah hari..macam biasa jumaat lonely tak ada kelas,hanya ditemani malaikat raqib dan atid di bahuku dan diperhatikan oleh our creator..dan juga makhluk ghaib..oleh kerana next week kami koku keusahawanan nak berniaga,nak ceritalah pasal sikap peniaga yang entah apa apa bagi aq..masin mulut dari lidah..

masa wedding akak aq,nak bagi hantaran macam biasalah kek salah satunya..mula mula my parents decided nak beli secret recipe cake untuk hantaran..lepas tu tak jadi sebab ada member mak aq ni plus jiran rumah lama baru nak berniaga kek secara kecil kecilan..kami jenis suka mencuba,so try la tempah kek dekat dia..tiba tiba dapat kek tak seperti yang dibincangkan..


kami ambil sajalah kek tu sebabnya kesian kat kawan mak..tapi mak aq tak puas hatilah..mana taknya petang tu dah nak kena exchange hantaran..mak aq pon call..

mak: H,apa ni..mak lang kata 1 kg saja kek..bukan 3 kg..
H   : H tahu,tapi kebetulan kawan H ni suruh buat kek 3kg 
        untuk birthday cake..
        H pon buat sekali la sama..maaflah mak lang..
mak: ?????

bengong betul alasannya,apa jadahnya kek kawan dia,kek kita yang kena pula..masalahnya tak pernah ada orang bagi hantaran kek 3 kg..kami tempah sekali dengan cupcake..cupcake dia kata nak buat fondant cupcake,last last letak bunga plastik hiasan yang biasa tu..tak sempat nak snap pics..kek tu pula dia kata nak tulis 'selamat pengantin baru'..tak ada pon tulis.

.mujur kami ada malam potong kek,so kek tak jadi tu kami makan ramai ramai malam tu...dahla mahal,kek 3kg sekali dengan 6 cupcake semuanya rm1oo lebih..nasib baiklah pagi tu,ada nearly neighbour singgah rumah siap bawa kek secret recipes lagi..so,kami decided nak buat kek tu sebagai hantaran..

satu lagi masalah,masa aq nak potong kek tak jadi tu,melekat lekat krim warna putih tu,dah la dengan turun warnanya,geli rasa..tapi cousin aq yang kecik kecik semua makan kek tu sebab cantik..rasa hampeh..masa makan kenduri,mak aq menantilah H tu datang..last last tak datang,tahu pon takut..
harini famili dekat kedah sebab pak long aka abang mak aq meninggal..innalillah..al fatihah



3 comments:

CintaZulaikha said...

ekelehhh, sb tu lbh elok tempah kat kedai, tak banyak na kerenahnya..

Rihan said...

laa.. g2 plak dh?? xbek nye kn? x pnuhi k'hndk plggn.. mmg bek laa xyh b'niaga kalo cm 2.. ssh kn org jek..

Cik Sibuk said...

itu la susah kalau beli dengan orang yg kita kenal. kalau hasilnya ok takpe, tapi kalau cam hempeh..selalunya makan hati aje la..

orang yang nak berniaga ni pun satu, tak malu ke nak jual hasil kerja macam gitu. macam main tangkap muat aje..

ee ehh..kita lak yang ter-emo lebih..heheee