Sunday, March 25, 2012

welfare program

assalamualaikum selamat malam

hari jumaat lepas kami pergi utm jb..our main campus..join program aman kampus fasa 2 yang diadakan di utm jb..so joinlah nak pergi survey dulu memandangkan kami akan pindah ke jb sem baru nanti..ala tak dapat dah tengok klcc...
baru first time menjejakkan kaki di johor..memang panas nya,,maklumlah bandar yang pesat..sampaikan gambar yang di ambil terlalu terang dan kabur sebab panas cuaca..rasa bahang,,


on the way nak pergi utm jb,singgahla di hentian apa tak tahu,,makan makan dan main playground..syok syok main buaian tiba tiba pandang atas ada signboard "children only"..lepas tu cepat cepat ambil gambar dan leave..


 malam jumaat tu just ada malam akustika..yang bestnya dapat t shirt dan makanan..tapi t shirt semua size triple xl..tapi ambil saja..sebab ingat orang dekat rumah..

mana orang??
 jadual padat pagi esoknya,sepatutnya ada aerobik tapi tiba tiba tak ada..so terus pergi ke rumah orang tua nur ehsan..first time juga pergi rumah orang tua..dapat buat charity..kami dikehendaki bergotong royong membersihkan rumah orang tua..

pusat kebajikan
tapi,disebabkan matahari menegak atas kepala,kami berpakat nak buat dalam rumah..tapi ambik nak kena basuh toilet dan dapur..dahla toilet punya banyak..tapi memang best..dan memang letih..

hasil tanaman warga emas

dekat rumah orang tua ni,diorang banyak berkebun..ada banyak sangat pokok roselle..dan kami dihidangkan dengan air roselle sejuk..nyamannya rasa tekak..
kebanyakan anak anak warga emas yang ditinggalkan semua kerja besar besar,tapi sayang hati budi tak ada..memang sedih bila dengar kisah kisah mereka..

 best tau sembang dengan orang tua ni,tiba tiba aq rasa macam sembang dengan arwah wan aq..sebab diorang ni banyak bercerita,,makan pon selera tau..ada yang menangis,tapi tak tahu pula kenapa air mata aq ni tak mau keluar..hanya mampu buat muka simpati saja..

handicare and mental..
then,lepas luch dan solat zohor,kami teruskan perjalanan ke pusat jagaan kanak kanak istimewa dan orang tua..tempat ni lagi best sebab kanak kanak yang memang bising dan super hyper active..
dekat tempat ni,kami just melawat dan dengar penerangan dari staff..memang besar tempat ni dan tempat ni ada banyak cawangan dah kat malaysia dan sudah beroperasi selama lebih 20 tahun la..ramai staff filipina..

classroom
masuk classroom,pantang bunyi musik,kanak kanak istimewa akan menari nari dengan spontannya..dorang tak membahayakan pon cuma kita kenalah pandai melayan..
then,balik kolej packing barang dan bertolak balik ke utm kl..sebelum tu kami singgah di jusco,nak dinner..tapi acu tak dinner pon sebab dah full..agak mahal makanan di johor..macam manalah nak survive dekat johor nanti..
then balik,,sepanjang parjalanan kami semua tidur dan sampai ke asrama pukul 1.30 pagi..
satu pengalaman yang sangat menarik sebab dekat dengan masyarakat..sayangilah ibu bapa dan anak anak..walaupun mereka oku,mereka berhak dapat kasih sayang dari keluarga mereka..

8 comments:

fasha amira said...

untunglaaaa gi jb

Liyaa Mf said...

Bestnya pengalaman! Bukan selalu boleh rasa bebenda camtu :)

LydSunshine said...

Noble nya awk ni . Berkhidmat utk masyarakat.

Santri T.P.I.N.I said...

bagusnya.... teruskan usaha murni ini, tahniah!

Teenager Housemaid said...

wahh..good..:D

Miszyuyu said...

nice entry :)

Hai , my dear followers.. Yuyuk ada buat GA utk meraikan followers tersayang.. jom join <3 http://yuyukstandalone.blogspot.com/2012/03/yuyuk-1st-giveaway-sticky-post.html

eita said...

diorang menangis sebab gembira..sekurang2 nyer masih ada orang yang sudi mendengar...

Harun Ar said...

Pengalaman menarik..., menyenangkan...