Friday, April 20, 2012

tip during study

assalamualaikum..

baru selesai berperang dengan 4 test minggu ni..buka cuti mid sem terus kena test..hari ni saja dah 2 test..alhamdulillah selesai..lepas ni berperang dengan group assignment pula..then,final..cepatnya masa berlalu..lagi satu,broadband dah berpindah ke tuan asal so malas nak turun bawah nak online..blog pon tak ada latest entry..

kenapa ye study last time selalu menjadi pilihan bagi student including me,,kalau buka buku mesti menguap dan bosan..apa korang buat tengah study nak elakkan sleepy..

1)dengar lagu..

ada orang yang tak boleh study sambil dengar lagu nak nak kalau subjek membaca,,kalau subjek mengira tak apa..nanti buku ke mana,nyany saja lebih..ada orang boleh..
kalau aq,boleh tapi sebelah telinga saja dan aq akan always repeat lagu sama yang sentimental..dengan cara ni,taklah kita layan ngantuk sangat..

2)game

satu lagi,aq dari dulu memang suka main cube,,sebab menguji minda,,ulangla puluh kali main tetap tak bosan..main cube ni sama dengan study,,mula mula kita baca dan kita akan cari penyelesaiannya

problem solving
ye ye dah siap
3)indocafe

minumlah minuman kafein yang panas..dapat juga kurangkan rasa ngantuk..even not good act..tak pon kalau mengantuk sangat,tidur saja tapi pastikan kena bangun awal pagi esoknya..discipline penting..jangan alarm saja bunyi,tapi orangnya tak bangun bangun..

ok done..insyAllah esok nak pergi upm serdang..ceramah..

5 comments:

Yasmin Aris II said...

Tq for the tips ! ^_^

Anum said...

anum pun suka dgr lagu time study

EyA edamanhatiku said...

jangan suka num kafein xbek tuk otak n bdan tao..skali skala bole laa k

Sherwieyna Muzzawer said...

Salam kenal. I dah follow blog comel ni. Follow i balik ye..tq..;)

IFA Athirah said...

lagi satu..terus tido.haha