Tuesday, May 22, 2012

buat adik adikku

assalamualaikum

rindunya zaman sekolah dulu..orang lain sekolah sampai form 5,aq sampai form six,,so kepada adik adik yang tak tahu nak sambung belajar mana jika tiada tawaran ipta,better ambil form 6 lah sebab kuota form six nak sambung degree dekat uni memang luas... 

sebab tu orang chinese awal awal lagi prefer stpm sebab chinese tahu yang potensi mereka untuk dapat ipta rendah melainkan ambil stpm.. bagi orang melayu,nasib baik uitm disediakan dan hanya menerima pelajar melayu dan bumiputera..

matrik bagus tapi kena dapatkan pointer tinggilah dengan kelas setiap hari dari pagi sampai petang,dengan jadual packnya,,satu lagi lepasan matrik terlalu ramai dan kena bersaing dengan budak setahunnya,2 tahunnya untuk masuk ipta,,

dulu,aq ragu ragu nak sambung form 6 sebab malas pakai uniform,tapi bila aq solat istikharah,dapat petunjuk positif..ada hikmah disebaliknya sebab aq tak dapat mana mana tawaran ipta..so sekarang aq dapat belajar dekat top 5 uni in malaysia..UTM..

uni swasta pon bagos sebab boleh pilih jurusan apa yang nak sendiri tapi uni swasta bila bila boleh masuk yang penting ada duit banyak..kan..takpon mintalah asasi dekat universiti..



edited by frenz..im in shawl
takpon senang cerita apply institut perguruan..lagi bagus sebab dapat elaun setiap sem even belajar selama 5 tahun 6 bulan.. keluar keluar confirm confirm jadi cikgu..
buatlah pilihan betol betol,kalau tak sure rujuk lah padaNya..

2 comments:

kocix! said...

tuudia..kawan2 enterprem..
ade yg single x?
bleh rekemen kan..
hahha

Nur Aischa said...

Alhamdulillah kak..aisyah dah buat pilihan yg betul :D aisyah masuk form6 skrg bi tp tula tak tahu lagi dpt ke tak rayuan kat politeknik :( tgh tunggu skrg ni. apa pun thanks akak susi share info ;)