Saturday, May 26, 2012

jika saya stress

assalamualaikum

semua orang pernah lalui stress,tapi ikut atas orang cara kawalan stress macam mana..kalau boleh cuka elakkan stress sebab stress ni bahaya tau!!boleh effect menstrual cycle bagi woman contohnya tak teratur kitaran..sebab tu perempuan yang mengandung boleh gugur kalau tekanan perasaan..

aq kuat stress,tapi kita ambillah masalah tu dari sudut positif,,atau buat sesuatu yang boleh elakkan dari fikir masalah tu..sekadar perkongsian,jika saya stress,saya akan..

1)gelikan hati

 frenz
cubalah tertawakan hati dengan membuat sesuatu yang menggembirakan hati kita dan kawan kawan,,sebab ketawa salah satu cara nak hilangkan stress..sebab persekitaran yang gembira akan hilangkan masalah kita..
tulah pentingnya camera 360 yang ada aplikasi huge head,.dan lain lain..

2)main dengan kucing

kucing yang kawaii
cara paling baik nak buang stress ialah menjerit di pantai,tapi memandangkan aq ni student yang duduk dalam komuniti ramai,hanya mampu mencari kucing untuk meluahkan masalah ku padanya.. nasib baik tempat aq ada banyak kucing comel..
even kucing tak boleh cakap,tapi kalau dia meow meow tu kiranya dia faham lah masalah aq..

3)unexpected thing

buat perkara positif yang kita tak pernah buat,contohnya aq mencuba tudung bidang besar kawanku,,suatu perkara yang aq tak pernah cuba,,senang cerita,buat lah banyak benda yang tak pernah buat nak hilangkan stress..
4)senyum
satu benda yang wajib buat dan dapat pahala iaitu senyum untuk hilangkan stress..cubalah senyum even hati dah mendidih didih sampai telur boleh masak..sebab kalau layan stress,memang tak kan selesai..
takpon,menangislah sepuas puasnya kerana dengan menangis,masalah turut akan terluah..itulah pentingnya kawan bukan saja masa senang,tapi masa susah jugak..

kalau tak boleh juga,berbalik la ke tikar sejadah..luahlah kepadaNya yang Maha mendengar..

9 comments:

Yana Libra said...

suka main dengan kucing jugak..hehe~ :)

Amalina Ulya said...

hahaa ckap ngan kucing tu sama mcm ulya .
ulya pun suka buat begitu...

fasha amira said...

cubalah bagi gmbr cun sket..cehhhh

ms teyn teyn said...

kalo kite stress, kite suke tido ataupon tgk crita lawak. haha

aswadz said...

btol2. kalo stress, kena gelak byk2 sket.

SumeSakan said...

tahnks sudi kenal kite...salam kenal dr SS..saya lak klu stress suka wat mimik muka hudus...hehehehe...pastu gelak sengsorang...salah satu je lah....ekekekeke

Angah said...

salam perkenalan, semoga anda baik-baik selalu...

Nur Aischa said...

wahh bahaya juga stress ni kan :( saya pun suka main dgn kucing, comel sgt sgt ^_^

Sayidah Nafisah Ruslan said...

kalau saya stress.. memang menangis lah ubatnya.. huhu.. bagi saya kalau dah nangis puas2 tu. kira dah lepas semua stress saya :)