Friday, July 27, 2012

Curry Puff

Assalamualaikum


Alhamdulillah sudah hampir seminggu kita berpuasa dan sememangnya tempat yang kita tak akan lupa jejak ialah bazar ramadhan..memandangkan sekarang semua kuih dah 3 rm1 so apa kata sekali sekala kita buat sendiri kuih.. kelmarin kami buat karipap..antara bahan untuk inti ialah shallot, garlic, air, kentang, daging ayam, daun kari, garam, gula dan rempah kari...




1) Mula mula tumiskan bawang, lepas garing masukkan bancuhan rempah kari, masukkan kentang yang dipotong kecil dadu, masukkan daging ayam yang dipotong kecik, masukkan daun kari dan garam gula...gaul semua,jika air kurang tambahkan air...

2) gaul sampai intinya sebati dan kering.. then letak inti di tepi dulu kemudian baru buat doh...

3)bahan bahan untuk doh ialah semestinya tepung gandum, marjerin, air, dan garam... uli kesemua bahan sampai betul betul sebati...next, gelek doh lebih kurang 1 cm tak terlalu tebal dan nipis..

4)lepas tu, boleh masukkan inti yang dimasak tadi dengan menggunakan acuan karipap... kalau nak kelim sendiri lagi bagus.. then boleh goreng.. boleh juga goreng kemudian tapi kena goreng sekejap dulu..lepas tu  baru boleh letak peti ais... jadilah frozen curry puff..


selamat mencuba... bergantung kepada korang nak buat banyak mana, kami buat banyak menggunakan 1o kentang sebab malas nak buat dah nanti..so yang lebih buat frozen curry puff dulu..
makanan yang baik ialah makanan yang dimasak sendiri..

5 comments:

Harith Iskandar said...

mmm dh lame xlepak bazar ramadan.jom same...nk beli karipap sok sbb tgk karipap tu mcm sedapppp jer....huhu

Leeza dayasari [santai leeza] said...

uwaaa pandainya......
leeza selalu sahur curry puff... huuuuu

Anum said...

rajinya
nanti ada masa anum nak try

sugar2 kapas strawberry said...

kita failed bab2 buat kuih.hehehe

kocix! said...

fuyyoow..buat kuih sndri tu..xmen beli2..
huhu rajinnyer!
pehni cik acu plak jual keripap!