Saturday, July 28, 2012

mushroom soup and garlic bread

assalamualaikum

siapa peminat mushroom soup and garlic bread?erm lepas ni tak payah susah susah nak pergi pizza hut makan hidangan ni..just perlu pergi pasaraya beli bahan bahan yang diperlukan untuk membuatnya...lagipon, dapat belajar benda baru dari kakakku..

bahan bahan untuk mushroom soup ialah dibawah..mula mula masukkan cendawan, kiub pati ayam, kentang, dan bawang merah ke dalam mesin pengisar..kemudian kisar, kisar jangan terlalu hancur.. 


then,amik periuk tumiskan bawang putih menggunakan butter, lepas naik bau, masukkan semua bahan kisar tadi ke dalam periuk, masukkan 5oo ml susu segar, dan perasakn garam gula..kacau sampai soup agak pekat dan siap..

soup yang tengah dimasak
mushroom soup lagi sedap jika bersama garlic bread untuk mengelakkan rasa muak mushroom soup..tapi kami just guna roti biasa, roti paling sesuai roti bun..
bahan bahan untuk garlic bread adalah dibawah..mula mula cincang garlic halus halus then campurkan dengan butter..kemudian sapu di roti then bakar, guna toaster pon tak apa,,


aroma garlic akan bau bila roti dibakar..so dah siap sesuai dimakan ketika moreh.. ataupun dengan bubur nasi...

simple dan sedap..
selamat mencuba, sukatan ikut masing masing nak banyak mana..bergantung kepada susu yang korang letak..
western food memang senang buat tapi costly la

5 comments:

Nick Nashram said...

wah, mushroom soup sedap..tapi besa buat yg dalam paket tu makan time sahur..huhu

keli menari said...

Ni biasa buat kalau dah bosan nasi..

miss she said...

sedapnye.. sya suka makan mushroom soup

❤farahin izzati❤ said...

wah, sesuatu yg menarik ^^
mushroom soup and garlic bread. !!

Leeza dayasari [santai leeza] said...

tak tahu plak boleh buat sndiri. huuuuu
selalu beli siap dlm tin.