Wednesday, November 21, 2012

off with work..

assalamualaikum

mostly student baru saja habis cuti pertengahan sem minggu lepas kan, same goes to me yang sedang menanti waktu untuk pergi koku pulak lepas ni..hari ni nak share tips hadapi assignment time cuti..

cuti tanpa assignment berlambak lambak??amboi baiknya lecturer tu nak bagi studentnya senang lenang bercuti sakan, mesti lecturer akan siap sedia untuk bagi kerja and submit after mid sem break..tu yang paling tak suka..

so disebabkan memang tahu kerja banyak dan akan bertambah, aq try untuk balancekan time with family, ourself and book..

1)gather information

sebelum cuti pastikan kita dapatkan semua maklumat tentang kerja yang akan dibuat , chapter apa yang masuk, slides, notes dan bila submit.. 
i guess semua student or section mesti ada group masing masing kan dalam fb, so mestilah sentiasa alert dengan makklumat yang diberi oleh lecturer or classmates..

2)checklist

so bila kita dah kumpul semua maklumat , confirm first thing kita buat mesti terus simpan dalam beg dan buka balik bila cuti dah berakhir kan, lepas tu mulalah Oh ya Allah!! assignment tak siap.. no no bukan macam tu..

my checklist..no work ticked yet

seiring dengan teknologi android di kalangan student, haruslah kita install application checklist then tanda kan setiap work kita dalam tu, simple saja so that easy to see and remind us..just keep in your fon and no more keep in bag k..when we;re done, juz tick it..

3)make schedule

ye saya tahu dah nama nya cuti, mesti kita nak cuti daripada semua kerja kan.. tapi kita tak lari daripada tugas sebagai pelajar, so pandai pandailah bahagikan masa bila nak ngadap family and ngadap buku, 

contohnya katakan cuti mid sem lepas seminggu, so apa kata kita habiskan sabtu ahad dengan family then mon till fri dengan study, ataupun jadi burung hantu, stay up tengah malam,.tak pon senang cerita negotiate dengan roomate, member ke balik awal asrama.. 

4)family first

satu lagi, jangan sampai kita nak study , kita boleh ketepikan keluarga. or kerja rumah...tak bagus tu, sebab bila balik rumah kita kena jalankan tanggungjawab sebagai anak pula..
settlekan dulu basuh pinggan, basuh and sidai kain, barulah kita minta izin nak private time..mesti family kita faham bila tengok rumah kemas, dapur kemas..

penting tau sebab redha Allah terletak pada redha ibubapa.. so apa guna kalau kita malas buat kerja, tapi kita study bagai nak rak pon tetap tak dapat sebab tak ada keberkatan..

ok..tu saja rasanya..dalam kes aq time cuti, memang jarang aq buka buku..kalau rajin saja, sebab i've spent time more to computer,, so caranya senang saja beli tiket balik awal asrama... 

love it cant wait upcoming this fri

memang malas nak balik awal sebab ada maharaja lawak mega, anugerah industri muzik bagaila.. so jangan jadikan alasan sebab kecanggihan teknologi sekarang ni membolehkan kita melihat secara langsung terus ke streaming youtube astro gempak.. so just tengok situ saja.. ok
ok praktikkan la ea for coming sem break



11 comments:

KAMIHIDUP said...

:)

Inspektor Azim said...

tumpang bace cni jom ke blog sy jgk ek :)

Tak Mungkin Benar

Angah said...

selamat merencana apa yang dirancang!

wisata bakti alam said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

zaxx said...

teringat zaman2 kt universiti...always spend holiday giler2 tnpa kerja..smapi kolej bru le kelam kabut..hihihi... anyway..good tips..:)

prog muten said...

Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

prog muten said...

Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lanjut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/

wisata outbound malang said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Lynn said...

As salam dik..

sory k.lyn ambil masa yg terlalu lama nak ziarah balik..anyway salam kenal ye..tq sudi jenguk2 kat blog k.lyn yg ntah ape2 tu..hehe

outbound malang said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.

prog muten said...

Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.
Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.
Harga serendah RM1.00/pcs.
Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri
Untuk keterangan lajut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/