Friday, December 21, 2012

Kari Ikan

Assalamualaikum


Ga li?? apa itu ga li?? ga li dalam bahasa mandarin, dalam bahasa melayu nya kari.. pronounce bunyi "ka li".. i guess semua orang tahu masak dan selalu makan kari kan..memandangkan sekarang berada di rumah, so ambillah peluang untuk belajar masak  kari, dulu pernah belajar tapi lupa maklumlah balik rumah pon jarang, lagipon aq lemah sikit masak masakan yang berasaskan santan,,sebab tu nak belajar.. 


bahan bahan




a) mula mula panaskan sedikit minyak, dan tumiskan hirisan shallot, garlic, daun kari dan tomato sampai agak  garing

b) setelah garing, masukkan bancuhan rempah kari ikan, air asam jawa dan santan pekat. Masukkan 1 sudu kecil halba dan garam secukup rasa, jika kari terlalu pekat, masukkan sedikit air supaya rempah masak dengan sempurna dan tunggu sampai kari pecah minyak..

c) setelah kari pecah minyak, masukkan perahan santan cair, masukkan ikan, dan 

d) setelah mendidih masukkan bendi.. biarkan seketika untuk kari sebati bersama dengan ikan dan bendi..SIAP


then, siap.. jangan lupa buatkan sambal belacan sekali sebab kari sangat umpphh dimakan bersama dengan sambal belacan.. rupanya senang juga.. sekadar perkongsian kita bersama..
selamat mencuba

2 comments:

kongsi apa saja said...

ingat gali lobang.. hehehe

selamat menjalani kursus rumah tangga... hehehe

MaMa Rey said...

oohh..kari..ingtkan gali apa tadi..
pandai masak kari..berliur pula tengok pagi2 ni hehehe