Saturday, March 16, 2013

Fried Icecream

Assalamualaikum


Alhamdulillah akhirnya tercapai juga hasrat nak try aiskrim goreng.. selama ni tahu makan saja, rupanya senang saja cara buat.. memandangkan kebosanan di rumah dan bahan bahan aiskrim goreng sudah sedia ada so apalagi trylah.. aiskrim goreng ni aq gunakan roti fibre disebabkan roti putih tak ada.. so lagi berkhasiat.. time aq buat ni pagi, then petang tu dah boleh goreng untuk minum petang bersama keluarga.. percubaan just buat 4 biji saja, lepas ni boleh buat banyak dan pelbagai perisa..




bahan bahan yang diperlukan cumalah

roti, plastik, bekas air, dan tentunya bahan utama aiskrim




 1) mula mula letakkan satu senduk aiskrim di tengah roti

2) next, double dengan roti lain diatasnya lepas tu tekupkan bekas air supaya roti boleh membentuk bulat.. dan pastikan roti tak bocor..

3) selepas siap dibentuk semua masukkan di dalam plastik/ bekas dan bekukan di dalam freezer.. 

4) then, lepas dah sejuk so panaskan minyak dan boleh goreng terus.. goreng sekejap saja sebab takut over absorb minyak.. then siap






sedap panas di luar sejuk didalam.. tapi kadang kadang dah nampak macam cucur badak kan.. hehe.. ok selamat mencuba
thanks for read

2 comments:

Nur Emilya said...

Memula saya buat tu tak jadi.
Alahai, terbocor segala. Haha.

Miss leeyana Amzar said...

SEDAP NYER:)