Monday, April 1, 2013

aku dan washing machine

Assalamualaikum 

Hari ni nak berkongsi kisah mengenai mesin basuh.. terus terang aq bukan jenis yang suka basuh mesin time di asrama.. kalau dekat rumah memang kerja aq basuh baju guna mesin… boleh katakan last aq basuh baju dengan mesin basuh masa sem 1 tahun 2011, tupon sebab rushing time orientasi.. 

entahlah mungkin disebabkan dulu time asrama menengah, sekolah aq tak pernah menyediakan mesin basuh.. So sebab tu terbiasa basuh tangan dan suka main sabun.. tapi penatlah basuh seminggu 2 kali.. tapi tiba tiba saja pagi semalam rasa macam letih sangat nak basuh baju sekali dengan tuala, cadar, telekong semua bagai.. pergilah turun tingkat 2 dengan bangga sebab pertama kalinya basuh baju guna mesin,. 

masukkanla rm2, tapi direject sebab mesin tu tak terima duit baru.. so pergilah naik atas balik cari duit tukar rm1 lagi sebab time tu aq ada satu rm1 lama dan satu rm1 baru.. malangnya aq tak ada dan semua bilik member kunci dan masih lagi dibuai mimpi sebab time tu baru pukul 8 pagi.. 

nak dijadikan cerita, nasib baik kawan aq sorang ni bilik tak kunci, so aq dengan perasaan serba salah dan tak malunya terpaksalah buat buat bising supaya kawan aq terjaga.. nasib baik dia terjaga, dan aq terus mintak pinjam rm1.. sorry fila terpaksa kejutkan kau..sebab kau sorang saja tak kunci pintu.. 

done

so dapatla aq rm2 duit lama, then pergila turun balik tingkat 2 basuh baju.. sekali lagi masalah, bila saja aq masukkan duit rm1, tiba tiba saja duit tu tersekat dan tak boleh gunalah mesin tu.. mesin basuh dahla ada 2 ketul saja.. satu ketul tu tengah orang guna.. so tunggulah lagi setengah jam mesin tu siap.. 

disebabkan rm1 tadi tu tersekat, aq terpaksa cari lagi duit tukar rm1 lagi, so bertawaflah aq dekat setiap lobi bilik doa doa dalam hati supaya ada junior yang bangun awal nak ke toilet.. syukur doa aq dimakbulkan, ada seorang junior ni keluar nak pergi mandi, aq pon terus memulakan langkah tanya ada duit tukar tak.. nasib baik ada.. 

lepas mesin satu lagi tu siap, bawaklah keluar baju budak tu dan masukkan baju aq.. sekali lagi masalah, aq tak tahu nak tekan button apa, sebab instruction blur.. lucky time tu ada orang sidai baju, so dia ajar..dan berpusing pusinglah pakaian aq selama sejam… 

selesai basuh semua sebelum mid sem break.. baru ingat nak basuh guna mesin sebab nak kurangkan penat basuh tangan.. tapi sama saja tetap penat sebab ulang alik atas bawah cari duit rm1 lama.. Alhamdulillah ujian ujian diuji pertama kali basuh baju guna mesin.. daripada rm2 kadar basuh baju terus jadi rm3 basuh mesin sebab tersekat… huhu..
ok thanks for read

3 comments:

shu said...

mmg mnguji btul bsuh dgn mesin..hehe..

dyayusof said...

prittt prittt boleh la tlg basuh bju kite skali.. ceitt hehe :P

Syaidahtul Aziz said...

oh mai...sabar nya...kalau saya tu dah tendang2 mesin tu...