Wednesday, April 24, 2013

unexpected thing

assalamualaikum

selamat pagi!!! pengalaman pergi GOP di Indonesia memang best even mesti orang akan cakap "ala..indonesia saja pon".. even seberang saja, bagi aq tetap seronok sebab dah lama kitorang plan nak pergi GOP..

since UTM memang provide students nya untuk pergi oversea.. ikut sukalah nak pilih negara mana.. kalau ikutkan kami boleh saja decided nak pergi korea, china, australia or india ke.. tapi since kami fikir kami nak shopping.. so pergi sajalah negara seberang tu.. at least tak adalah banyak sangat keluar duit kan..

sebab kalau fikir balik, kalau kami pergi negara yang jauh jauh dan matawang tinggi ,, mesti kami cuma dapat beli keychain saja.. kalau ikutkan aq, aq nak pergi GOP di Sabah Sarawak tau.. tapi masalahnya bukan luar negara..so rejected.. paling koman, dapat juga aq merasa pegang duit 1 juta..lol.. just a temporary millionaire...

banyak tau perkara yang aq tak jangka di sana antaranya..

1) jammed.. 

dekat sana memang sentiasa jammed.. setiap masa dimana jua.. even kawasan pedalaman pon boleh jammed apatah lagi bandar.. kalau dekat Malaysia, kita boleh agak waktu bila selalu jammed maybe time pergi dan balik kerja.. tapi dekat sana tak payah nak aagak agak, memang akan stuck dalam jalan raya..

time tu lah bingit dengan hon, hon seolah olah menjadi perkara biasa bagi diorang tapi sebaliknya dengan kita yang menganggap hon ialah sensitiviti rakyat Malaysia.. time jammed jugalah, banyak pula motor mencelah celah since dekat sana memang banyak pengguna motor especially motor skuter.. interesting tengok budaya orang.. 


2) plug

aq pengguna samsung..so charger aq 3 pin.. since baru first time pergi selain Malaysia, lupa pula nak google pasal plug di sana.. di Indonesia, plugnya 2 pin ..so nasib baik member aq ada charger sony ericsson 2 pin.. so dapatlah pinjam..

agak susah jugalah sebab aq memang bergantung 1oo% ambil gambar guna phone.. so nasib baik lagi member aq merangkap roomate disana bawa kamera.. so dapatlah save battery phone.. itupon nak guna charger kena cop cop sebab mostly kawan tak ada charger 2 pin..



jadi, untuk lagi senang, boleh beli soket yang menyambung kepada plug 3 pin seperti di bawah.. baru aq tahu, semua negara ada yang berbeza beza plug.. surveylah international plug dulu..



antara contoh international plug..
 3) toilet

kita biasalah kita kalau sentiasa berjalan mesti akan cari toilet dulu kan.. mula mula aq ingat tempat ambil wudu' since time tu dekat surau, tapi rupanya toilet yang cuma ada lubang kecil kecil saja.. maybe yes for pee, and no for poo.. satu lagi pintunya separas bahu saja boleh sembang dengan orang sebelah lagi.. tapi unique kan..

satu lagi, kalau tandasnya ok pon, tapi dinding belakangnya tak ada.. so siapa yang berniat jahat boleh lah ngintai orang dari belakang.. ok lah at least ada daripada tak ada..


4) gigih

since penduduk Indonesia memang ramai, so aq sangat respect la dorang sanggup menggadai nyawa dan berjemur di tengah panas di tengah tengah kesesakan lalu lintas.. untuk berniaga macam macam such as makanan, souvenir, menyanyi dan lain lain.. untuk mendapat rezeki yang halal.. i salute u all Indonesian.. 

dan pada tanggal 10 April, kami semua kembali ke Bandara Soekarto Hatta untuk naikAir Asia flight ke Singapore 6.5o pm dan pulang ke UTM.. tapi sebelum tu,kami singgah ke Thamrin City shopping untuk habiskan duit dan bungkus makanan untuk dimakan di airport..

oh ya..waktu di Indonesia lambat satu jam dari Malaysia.. so kami ada banyak masa terluang..



ok..moga ketemu lagi ya Indonesia.. banyak sweet memories di sana.. time kami pergi memang ramai Malaysian, maybe shopping untuk raya..
thanks for read,,

3 comments:

Bahrain Ramlan said...

wah bestnya dapat g indonesia..aku pun pernah jugak kat batam...sanggup pg kedai cari soket kat sana...baru tau kan setiap negara lain2x soket..kereta sana mahal tp dah kapai macam bawa motor je, kotor pun takpe, kalo kat malaysia nie, takleh kotor2x sayang..haha..toyota.

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

yg bab toilet tu,hihihi adoiyai