Saturday, May 11, 2013

Resepi : Pengat Ubi Keledek

Assalamualaikum 

Hari tu balik rumah time PRU13, bukan sebab mengundi tapi just sebab nak balik saja.. dalam family aq, aq saja yang masih belum layak nak mengundi.. so duduklah seorang diri di rumah hari ahad tu.. main main dengan kucingsku..

Alang alang kakak aq nak balik rumah jumaat tu, mak aq decide nak masak pengat ubi keledek, favourite dia.. so dapatlah aq belajar sekali... caranya sama saja dalam pengat durian yang aq post disini.. asal nama pengat semua cara sama kecuali bahan utamanya..

bahan bahannya adalah gula melaka (ikut tahap manis sendiri) , keledek yang dipotong. santan ( ikut tahap lemak sendiri) , sedikit garam, dan daun pandan disimpul...


1) masak gula merah sampai betul betul cair..kemudian tapiskan

2) then, rebus ubi keledek sampai empuk

3) lepas empuk, masukkan gula merah,.. biarkan seketika.. kemudian masukkan santan, garam secukup rasa dan daun pandan..kacau dengan api slow

siap
boleh dijadikan santapan supper atau minum petang.. baru ku tahu di kelantan, ubi keledek dikenali sebagai ubi stelo merah dan ubi kayu dikenali sebagai ubi stelo putih.. wah dah macam movie stilleto dah.. hehe
k thanks for read..

4 comments:

Zura Zue said...

senangnye...

yanieyeap said...

Bagusnye..mude2 lg da belajar masak!!!da boley kawen nie..hehe

hanis salihah said...

Sedapnya.,,

Jemput singgah

www.haniqhanisalihah.blogspot.com

Anonymous said...

salah tu.... ubi kayu ....ubi kayu jugak.... ubi keledek je panggil ubi stelo...Ada 3 variasi merah,putih,kuning(Oren)