Wednesday, November 6, 2013

Homemade Ice cream

Assalamualaikum


Alhamdulillah selamat sampai UTM petang semalam, so time cuti hari tu try buat ais krim, dah lama nak try buat, kali ini try buat perasa milo saja..




bahan bahannya cuma 1 tin susu cair/1 cawan susu minum, 1/2 susu pekat, 1 telur, 1 sudu kecil esen vanilla, 1 sudu besar ovalette dan perasa..



1) masukkan kelima lima bahan kedalam bekas, putarkan sampai acuan menjadi kembang dan pekat selama 2o minit..

2) sambil sambil putar tu boleh terus masukkan perisa yang diminati..

3) tuang di dalam bekas dan sejukkan dalam peti atas..





esok paginya, dah boleh makan.. percubaan pertama aq buat, terlalu manis.. so aq rasa maybe susu pekat boleh letak dalam suku saja..
ok thanks for read

2 comments:

Syamimi Saidi said...

mcm sedap je tgk tu :)

Manusia Biasa said...

kalau tak letak ovalette tu boleh ke?