Wednesday, April 2, 2014

Homemade Ice cream Simple

Assalamualaikum


kenapa simple? sebab resepi ni just guna whipping cream saja sebagai bahan utama nak buat aiskrim.. lagipon haritu ada beli whipping cream sebab nak buat Oreo Cheesecake dalam entri ini dulu.. tapi guna tak habis, so decide nak buat benda yang menggunakan cream..

sebenarnya kalau makan whipping cream macam tu saja pon dah sedap, dah rasa dah aiskrim vanilla.. tapi disebabkan muak so nak pelbagai kan lagi dengan perisa lain.. so decided nak buat perisa sirap dan coffee.. kalau nak tahu kaedah sebetul buat ais krim sendiri tekan entri ini.. 




bahan bahannya:

200 ml whipping cream, perisa, 1 sudu besar ovalette..


sebelum putar, bahagikan dulu kepada 2 bahagian. sebab nak buat 2 perisa.. kalau nak buat 3 perisa, bahagilah tiga bahagian..



1) firstly, masukkan whipping cream,,putar sehingga kembang..

2) dah kembang, masukkan 1 sudu kecil ovalette.. putar sehingga sebati

3) dah sebati, masukkan perisa sirap,,

4) putar lagi sampai warna rata

5) then, asingkan perisa yang dah siap ke bekas lain.. masukkan pula cream yang lain..ulang step 1 & 2, dah masukkan ovalette,masukkkan perisa coffee..

6) putar sehingga sebati..








dah siap boleh bekukan terus.. esoknya dah boleh makan.. jadilah seperti di atas ni, sekali imbas warna coffe nampak macam warna pandan kan.. tapi seriously lagi sedap perisa coffee berbanding sirap.. tapi aq buat aiskrim sirap banyaklah pula.. ok selamat mencuba.. sebenarnya tak payah pakai mixer pon tak apa, boleh juga pakai spatula..atau kacau biasa..
ok thanks for read..

3 comments:

Anonymous said...

Where can I get this Ovalette? -Sarah-

Anonymous said...

Where can I get this Ovalette? -Sarah-

sakura 8554 said...

ovalette kedai bakery ada ...