Monday, April 7, 2014

P.A.N.C.A.K.E.

Assalamualaikum

Time cuti yang lepas,mak ada buat lempeng nyior, tiba tiba pula teringin nak buat pancake yang selalu orang putih makan dengan madu.. so trylah buat even tak berapa nak jadi tekstur warnanya.. maybe sebab dorang guna non stick pan kot.. pancake ni sama saja dengan lempeng sebab bahan utamanya memang tepung gandum..




bahan bahannya:

1 cawan tepung gandum, 1 cawan susu cair, 1 biji telur, 2 sudu besar marjerin, 2 sudu kecil gula, dan 1 sudu kecil baking powder.



1) masukkan tepung gandum, marjerin, gula, baking powder, dan susu cair .. gaul sehingga sebati

2) dah sebati dan tak berketul, baru masukkan telur..kacau hingga pekat dan kembang..

3) panaskan kuali/pan dengan marjerin.. lagi bagus guna non stick pan

4) letakkan satu senduk acuan tadi.. masak atas api perlahan, bila acuan didalam nya dah berbuih, baru alih.. akan berwarna coklat keperangan..






siap.. untuk satu cawan tepung gandum,dapatlah sebanyak 6-7 keping pancake.. sedap dimakan macam tu atau dengan susu pekat.. make sure api perlahan sebab nak bagi warna coklat tu cantik sepenuhnya... first trial buat memang tak jadi sebab hangit.. 
ok thanks for read selamat mencuba

No comments: