Saturday, June 28, 2014

Bubur Jagung Keledek


Assalamualaikum


Semalam makan jagung rebus,since tak habis so petang ni mak nak buat Bubur Jagung.. oleh sebab jagung cuma tinggal 2 tongkol, so tambahla 2 biji keledek.. so jadilah Bubur Jagung Keledek.. caranya senang saja sama seperti nak buat Pengat..


Bahan bahannya:

2 tongkol Jagung rebus
2 biji Keledek
Sebelah biji kelapa (santan)
Gula Merah
Air





Cara caranya:

1) hiris jagung dan potong dadu keledek

2) rebuskan dulu keledek sampai mendidih, 

3) dah mendidih, masukkan jagung.. tak payah mendidih pon tak apa sebab jagung dah sedia rebus.. kalau tak rebus lagi, baru kena biar mendidih..

4) kisar gula merah.. masukkan 5 sudu besar gula merah

5) perah kelapa dan masukkan santan

6) masukkan sedikit air dan biarkan masak sehingga mendidih.. kacau sentiasa jangan sampai pecah minyak

dah siap, boleh makan time moreh nanti..








esok berpuasa.. di kesempatan ini ingin menyusun sepuluh jari memohon keampunan sepanjang berblog dan

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN

ok jom kita menambah amalan di bulan ramadhan..

1 comment:

luqman zakaria said...

wahh!! seriously memang sedap nih..kalau dapat makan time buka puasa lagi best..hehehe...btw nak wish selamat menyambut bulan puasa yer :)