Monday, June 30, 2014

Crispy Ball


Assalamualaikum


Kelmarin tengah syok syok belek buku masakan terjumpa pula resepi yang senang sekali iaitu Biskut Bebola Crispy.. bahannya sangat senang lagipon di rumah masih lagi berbaki coklat masakan dan kepingan beras yang aku buat Krispy Mars Bar dulu di entri ini.. so tengah tengah malam bila time famili masuk tidur, pergilah buat sorang sorang didapur sambil ditemani kucingku.. best buat tengah malam sebab dapur tak berasap..




Bahan yang diperlukan :

70g coklat masakan
Bertih Beras
Marjerin (xde pon xpe)



Caranya :

1) cairkan coklat masakan + sedikit marjerin guna kaedah double boiler

2) dah cair, tuangkan sedikit ke bertih beras.. dan gaul

3) dah sebati, boleh bulatkan adunan.. tapi since aku terlebih coklat, so terpaksa guna bekas acuan.. dan sejukkan

4) dah bentukkan, tuangkan lebihan coklat di atas bertih beras.. sejukkan


bertih beras tu aku guna jenama Kellogs.. depends la nak guna apa.. kalau susah nak bentukkan, boleh tambah sedikit madu.. kuantiti bertih beras agak agak saja






ok selamat mencuba , selamat berpuasa..

thanks for read.. 

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Anis Ifham said...

Double boiler tu apa ekk? :)

Amalina Hasbullah said...

rajinnya masak..selalu singgah tengok resepi,tapi tak pernah lagi dapat buat..huhu

thisni3zahata said...

Wah...sedapnya..kene try nih...thx for sharing..huhu

Qaseh Vee said...

blh buat utk raya ni ...

Mime MF said...

nyum2...nmpk sedap je..:D

Cikna said...

Resepi raya ni,bdk2 msti suka.....;-)