Wednesday, July 2, 2014

My Pets Name


Assalamualaikum


Bila baca post Fatin Liyana tentang nama kucing dia, rasa terpanggil nak buat entri ini.. tiba tiba terfikir macam mana kucing kucingku boleh dapat nama, mesti ada sebab famili bagi nama tertentu..kucing kami setakat ni ada 5 ekor..


suka dengar nama kucing yang hebat hebat bagai, tapi untuk kucingku mustahil la nak letak sebab yang selalu jaga nya ayah dan mak aku.. so memang tergeliat lidahla kalau nak sebut Prince William ke Princess Kateherina ke.. pernah seekor saja dulu kucingku nama Thumbelina.. tupon jantan, tapi sekarang dah hilang.. 


Macam mana kucing dapat nama??


OREN : 


simple sangat nama ni.. inilah kucing kedua kami yang jaga dengan baik selepas Toy mati.. disebabkan dah lama tak bela kucing lepas Toy mati jadi masa nak bawa Oren pergi Veterinar, famili macam buntu sebab tak tahu nak tulis nama apa dekat Pet Record. since warna bulu oren, so taruk Oren sajala sebab nak cepat.. lagipon masa Oren ni lahir, bersama 3 ekor lagi.. so sangatlah malas nak cari nama banyak banyak masa tu.. tapi Oren saja yang hidup sekarang..




ASWAD : 


ini kucing kakakku yang bela dari zaman uni lagi dari umah sewanya dan lepas habis belajar, terus sambung bela dirumah.. dinamakan Aswad sebab dalam Arab bermaksud hitam since warna bulunya hitam.. nak namakan Black macam dah biasa sangat.. 


Alhamdulillah berkat nama Bahasa Arab, Aswad ni satu satunya kucing yang sangat behave, paling senang dijaga, tak banyak masalah dan bertanggungjawab menjaga kucing kucing kami yang lain.. lol




TUAH : 


ibunya Cempa selalu ada masalah kalau nak lahirkan anak, pernah dulu anaknya mati dalam perut, pernah juga anaknya mati sebab ibunya yang makan.. sampailah masa Tuah lahir, seekor saja yang selamat berbanding adik beradiknya, so ayah namakan Tuah sebab kucing ni bertuah dapat hidup.. lagipon kucing ni jantan sempena Hang Tuah..




CIKO & CIKI :


satu satunya kucing betina yang pernah ada dalam sejarah kucing kami.. ayah aku memang lebih suka bela kucing jantan dari dulu lagi sebab tak larat nak jaga anak kucing kalau beranak ramai.. Ciko dan Ciki macam kembar sebiji sama, cuma satu yang beza dari segi ekor


dinamakan Ciko sebab ada Ekor, dinamakan Ciki sebab tak ada ekor.. itulah bezanya..


(see tha tail) ciki didepan, ciko di belakang

ok hari ini dah masuk 4 Ramadhan... Selamat Berpuasa

7 comments:

Encik Ket said...

ciki n ciko. nape tak upin dan ipin. hehe..

tp mcm takde beze je.. -_-

kucing sya bru branak lime ekor. bru berape ari semua mati. ibunye lah dok bawak anak dia sane sini. last2 tak jaga. huhu.. tau tak knape??

acu yuhan said...

Ye.. Knpe

CT Humairah said...

ASWAD paling besh..!! ahahaha epic and rare. bayangkan bila jerit panggil 'aaaaswad..' yang mai terkedek2 lari ialah kucing. CT suka kucing jugak tp kat rumah nenek saja ada bela. kat rumah sendiri tak ada. Kat rumah nenek paling manja nama Jenab :P

Amalina Hasbullah said...

haha..ciko & ciki sama macam kucing saya dia punya kaler.. =)

Anis Ifham said...

bestnyaaa. ada banyak kucing >_<

Juz Haira said...

Saya takut kucing..huhu. Tengok dari jauh ok, kalau dekat, mesti hati berdebar and jantung berdegup laju, saya taktau takut ke geli, tapi memang tak boleh.huhu. Yang lawaknya, saya suka je tengok gelagat dorang.hehe. Salam acu yuhan, salam singgah sini..hehe. Suka tengok tuah. Muka blur2 comel gittew.hehe

Haq Alang said...

Salam..
Done follow u back, t.kasih..
Lawa blog, sejuk mata tengok hehe :)