Tuesday, July 1, 2014

Puding Laici Trifle


Assalamualaikum


Pagi haritu bangun pagi semua orang tak ada di rumah sebab keluar, so aku yang bangun lambat ni memang kena tinggallah.. bosan punya bosan pergilah cuba buat Puding Trifle.. tapi aq silap beli, aku just beli 1 kotak swiss roll saja, so memang kena buat sikitlah..


kalau nak lagi jimat dan sedap better guna kek marble swiss roll tu.. lagi sedap guna serbuk Jelly, tapi aku tersalah beli serbuk agar agar.. tapi boleh saja..




Bahan bahannya:

Kek Swiss Roll
Nata De Coco
Buah Buahan
Tepung Kastard
Susu Cair/ Segar
Serbuk Agar/ Jelly


Cara caranya:

1) susun swiss roll rapat rapat, jangan sampai ada lubang

2) asingkan nata de coco/ buah koktail dengan airnya

3) curahkan separuh air nata/koktel di swiss roll supaya lembap

4) masukkan dulu 2 sudu tepung kastard + 4 cawan air + susu .. kacau jangan sampai berketul

5) dah sebati, kacau acuan atas api perlahan sehingga pekat kekuningan.. kalau air kurang, tambahkan air

6) dah mendidih, tuangkan kastard atas swiss roll tadi, biarkan mengeras

7) dah agak keras, susun nata dan buah atasnya

8) masak jeli/ agar agar bersama gula.. caranya seperti dibelakang kotak jeli/agar

9) dah mendidih dan likat, curahkan atas buah yang disusun tadi..


untuk puding ini, aku guna perisa laici so sangat tak menarik warnanya.. better guna perasa kiwi atau strawberi, lagi cantik kombinasi warna.. dan disebabkan masak agar agar tadi terlajak air, so aku buat satu loyang agar agar laici + tembikai..




 dah siap, boleh terus simpan dalam peti.. dan makan ketika buka puasa..






ok sebenarnya lagi sedap kalau buat puding trifle bertingkat tingkat dan lebihkan kek, lagi nikmat.. so selamat mencuba..

thanks for read.. 

2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nampak macam sedap nie

Khalid Kyle said...

ho yeahh wajib cuba nih

Jom ramai2 kita berombak di Buffet Ramadhan Casa Ombak XD