Friday, August 1, 2014

Oatmeal Raisin Cookies


Assalamualaikum


Haritu ayah ada send email dekat kami adik beradik tentang satu kuih ni. Alang alang semua bahan dah ada dirumahso kami decided lah nak buat Oatmeal Raisin Cookies. Sangat berkhasiat dan sedap sebab ada sikit serbuk cinnamon.




Bahan bahan

100g kismis
150ml minyak 
100g gula aising
1 biji Telur
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu kecil esen vanilla
140g Tepung
1/4 sudu kecil soda bikarbonat
300g oats



 Cara caranya


1) Panaskan oven 180 C. Rendam kismis dalam air panas selama 20 min. Putarkan minyak, gula, telur, air kismis, serbuk kayu manis dan esen vanilla sehingga sebati.

2) Masukkan tepung, soda bikarbonat,dan secubit garam dan putar

3) Last sekali masukkan oat dan kismis

4) Gaul sebati untuk dibentuk

5) Bentukkan adunan bulat dan nipis

6) Bakar selama 12-15 min sehingga perang pada suhu 180 C. (bergantung oven masing masing)


SIAP!!!





Biskut ni rangup, sedap dan wangi bila dibakar.

Ok thanks for read. Selamat Mencuba

1 comment:

CT Humairah said...

kena masukkan air rebusan kismis tu ke..?? sbb dalam bahan2 tak ada tulis kekeke.
boleh bangkrup famos amos :P