Sunday, October 5, 2014

RECIPES : Homemade White Bread


Assalamualaikum


SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!!!


Alhamdulillah selamat sampai di rumah kelmarin untuk bersama sama menyambut Raya Haji di rumah. Menu raya kami kali ini ialah Nasi Minyak, Nasi Impit, Kuah Kacang, Pulut Bakar, Lemang dan semestinya Home Made Bread. Hari tu family ada dapat cabutan bertuah berupa Bread Maker dan haruslah cuba. Banyak kegunaan breadmaker antaranya buat doh, sandwich, cake, jem, bake dan lain lain cuma set setting saja.






Bahan Bahannya:

Breadmaker, 1 setengah cawan air, 4 sudu besar susu tepung, 4 sudu besar sunflower oil, 3 sudu besar gula, 2 sudu kecil garam, 4 cawan tepung pau/roti, dan 1 suku sudu kecil yis.




Cara Caranya:

1,2,3,4,5,6) Masukkan air, susu tepung,gula, garam, yis dan sunflower oil.




7) Masukkan tepung yang diayak, 

8) Dah masukkan semua bahan, terus masuk ke dalam bread maker,

9) Set setting based on buku manual. Kami set setting roti warna medium, saiz 2lb based on sukatan kita, masa memang 3 jam, 


SIAP!!!






Seriously kami semua teruja sangat sebab bunyi macam mesin basuh. Yang ni kami buat Basic Breads yang sekali dengan bakar. Hari tu kakak cuba buat doh roti tapi bakar kat oven pon menjadi itupon kalau nak buat roti lebih besar. So benda ni sangat sangat berguna terutamanya bagi sesiapa yang malas nak uli tepung. Bahan bahan pon senang just campak campak dan terus putar.


Since dah tahu buat roti asas, so lepas ni maybe boleh try buat raoti french or soft grain bread dan lain lain sebab dekat buku manual tu pon memang dah ada resepi dan instructions. Memang mudah roti pon tahan lebih lama dan lembut dengan hanya bakar selalu. Mungkin lepas ni kami boleh buat untuk bancuh tepung biskut. Jangan risau sukatan cawan, table spoon dan tea spoon memang disediakan

OK Thanks for Read. Kat luar Breadmaker ni dalam RM300++ lah, tapi berbaloi 

2 comments:

At-Tarmizi said...

Salam singgah.. :)

saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog saya balik

http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

Cinta Zakirah said...

macam best juga breadmaker ni ye..