Friday, October 10, 2014

RESEPI: Lepat Pisang


Assalamualaikum


Bulan puasa yang lalu juga, belajar dengan mak buat lepat pisang. Seriously aku suka sangat semua makanan yang berasaskan daun pisang memang sangat lembut, manis dan sedap. Nak nak kalau buat sendiri, memang puas sangat sangat makan even tengah menaip ni boleh rasa teringin.


Bahan Bahannya:


Tepung gandum, pisang yang dilenyek, garam, gula merah, santan, daun pisang




Cara Caranya:


1, 2, 3,) 

Lenyek pisang, masukkan gula merah/gula putih, Selepas tu, masukkan tepung secukunya, masukkan santan secukupnya. Gaul sebati sampai acuan tak terlalu cair dan terlalu pekat.

4, 5, 6) 

Sebelum bungkus, didihkan air dan panaskan pengukus dulu. lembutkan dulu daun pisang diatas api untuk memudahkan proses lipat dan kukus, letak acuan atas daun dan lipat, kemudian susun atas pengukus dan kukus atas api kuat selama 20 minit


SIAP!!!






Pastikan membungkus lepat dengan kemas supaya acuan tidak mudah tumpah dan bocor. Selamat Berhujung Minggu ye.

OK Thanks for Read, Selamat Mencuba

2 comments:

aishah nin said...

Ya Allah, kegemaran saya ni! Nampak sedap je :)

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Blognya nice.
Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)