Saturday, April 25, 2015

Jus Markisa ( Passion Fruit Juice)


Assalamualaikum


Sebenarnya dah lama dah pokok markisa ada dekat rumah kami, tapi jarang minum sebab time tu tak famous sangat buah markisa, so kalau mak kutip buah markisa dekat kebun, so cuma mak dan ayah saja yang minum dan malas nak ambil tahu buah markisa tu macam mana. Sampailah hari tu makan air yogurt perisa campuran markisa, so baru tahu rupanya markisa tu sedap sangat, rasa lemak manis masam semua, dan tiba tiba rasa bertuah pula sebab memang dah ada pokok markisa di rumah.


So Khamis lepas mak suruh buat JUS MARKISA untuk buka puasa. Senang saja buat just campurkan sedikit dengan gula. Buah Markisa ada banyak warna, warna pink, hijau, dan kuning. Sekali kita dah belah buah markisa, terus bau aroma markisa yang sangat menyenangkan. Serius bau markisa sedap sangat dan biji dia pon boleh telan saja, sebab macam biji selasih saja.


CARA CARANYA




1) Belah 5 buah Markisa untuk satu Jug.




2) Cedok isi markisa ke dalam bekas. Nak blender pon boleh, tapi kami tak blend pon.




3) Masukkan isi markisa dalam jug dan perasakan dengan gula. Tambah air batu untuk lebih sedap.




Rasa Markisa ni masam masam manis dan berlemak dan sedap sesuai dengan nama Englishnya PASSION FRUIT, tengok nama English pon sangat berpassion, belum rasanya lagi yang double passion. Banyak khasiat buah markisa ni untuk tubuh badan. Kalau nak campur dengan susu atau yogurt pon lagi sedap.

OK Thanks for read. Pen off

7 comments:

Ahlam Miera Shafie said...

kat rumah dulu ada tapi skrg dah mati.. yg sedap kaler buah yg kaler purple dia ada rasa manis sikit.. hehehe

Mazni Munawar said...

1st time tgk buah markisa ni. saya selalu beli air teh seasons perisa markisa tu. manis+refreshing. hehe

cik violet said...

buah markissa ni 1st time makan dan ianya sedap! :)

Kopiolimauice said...

i likeeee sedap sgt2 kot jus markisa ni oo bleh wt sndri ek nk try la...

Z@i Z@mR33 said...

1st tgk buah markisa.slalu dok beli yg siap bncuh kt kedai dlm kmpg je n rsnya mmg sedap

Good Girl said...

mmmm .... sedap ..... nyum ... nyummm ... terliur tengak buah nieh .... nak jugak .......

AnAk dEneSor said...

best ke?bukan kaler die merah ke?hihi