Thursday, September 17, 2015

RECIPES : Roti Kelopak Bunga


Assalamualaikum


I’m always looking for fast and easy recipes and this one definitely fits the bill! Try this Easy Stale Bread recipe. Stale does not mean it taste stale, but no longer fresh and still pleasant to eat. This is probably one of the easiest recipes we can make for santai santai or simply as a snack. I make this type of bread for the first time due there are a loaf of bread in my chiller. I think all the mini foodstuffs like these is loved by everyone, right. Give it a try I am sure you and your family will love these cause it just use 3 ingredients ONLY.




Cara Cara:


1) Bahan yang diperlukan hanyalah roti, pepperoni atau sosej jumbo dan telur untuk gam

2) Buang kerak roti dan lenyekkan roti.

3) Kerat roti kepada 6 bahagian.

4) Belah pepperoni kepada 2 bahagian dan susun 3 keping di atas roti. Pastikan ada lebihan roti di hujung untuk memudahkan roti lekat.

5) Gulungkan roti carefully sehingga terbentuk seperti kelopak dan gam dihujungnya dengan telur atau bancuhan tepung

6) Untuk menggoreng, pastikan minyak paras paras saja. Sebelum goreng, celup bahagian roti saja dalam telur dan goreng. Goreng tapak roti dulu, dan siramkan minyak atas kelopak dikhuatiri takut roti terbuka. Goreng jangan terlalu garing.


DONE!!!




The original recipes is using a bread dough. Tapi boleh juga buat guna roti kan, =)




The recipe here is one simple option, with ingredients I have in house but you can make many other variations according to your tastes. You can use various sausage flavor but make sure in jumbo size. You can never get bored with this dish. I chose to sprinkle black pepper and chili flakes on top of the bread because it is a good way to add tempting taste. 

Selamat Mencuba. I love easy recipes but they also have to be delicious too!

6 comments:

adiba rusli said...

sedapnyaaaa awaaaa. craving terus:)

Nurfaezah Abdullah said...

nampak mudah.. tapi kalo fae try takut tak menjadi coz tangan ne jenis kureng menjadi apa je masakan fae make :(

cik hani said...

alahai..comelnya.. macam main masak-masak pulak..

kisah earty said...

mohon share resepi ye.. :)

AnAk dEneSor said...

nice..sgt simple..snang nak buat hehehe

AMIIZAA said...

cutenya.....kalau akak rasa sayang nak makan sebab cantik:)