Saturday, May 21, 2016

Pengalaman Interview I


Assalamualaikum


16th May till 18th May aku joined program Employability Boot Camp yang berlangsung di Kompleks Darul Puteri Cheras. Last minute plan nak join sebab aku sampai pon dalam pukul 3 petang so dah banyak sangat module yang aku missed. Boot Camp ni lebih kepada pendedahan ke arah kerjaya dan target people lebih kepada final year student dan fresh graduate. Module lebih kepada grooming, mock interview, cara buat resume dan cover letter dan yang paling best mestilah hari terakhir iaitu kami diberi kupon company dan setiap peserta mestilah menghadiri temuduga setiap company dan mesti dapatkan paling kurang 6 cop company, untuk membolehkan peserta dapatkan sijil penyertaan. So mestilah kena buat kan.




Banyak sangat company yang terlibat antaranya Bank Islam, Tech Mahindra, Lazada, Aegis, SPAD, MCMC, Top Glove, Emerio, Brandt International, Frost Sullivan, Infineon, Parkson, 1Millineum, One Utama dan banyak lagi. Gila first time aku di interview 6 company sekali dalam 1 hari. Dan Alhamdulillah berjaya juga selesaikan cabaran ini dari pagi sampai tengah hari. Di bawah aku simpulkan keseluruhan soalan interview yang aku attained.


1) Impress me

Gulp. Agak kelu juga bila dengar interviewer cakap Impress Me sebab dalam otak kita memang dok fikir Tell Me About Yourself lah. Soalan yang sama cuma penggunaan ayat saja lain.


2) What kind of animals that describes yourself?

Masa ni memang tak terfikir pon soalan ni sebab tak pernah pula aku samakan diri aku dengan haiwan. Nasib baiklah aku bela kucing, so jawapan aku kucing sajalah. See, bukan sahaja dapat pahala bela kucing malah dapat goreng ayat. =)

eg: Cat, because they are fast learner and independent. After I trained them about housetraining, they able to adapt it and now they know where to poo, where to pee. where to eat and drink. 


3) What do you know about this company?

Sejujurnya, aku pon tak berapa nak kaji setiap company yang kami pergi. Aku cuma highlight kan apa main product setiap company tu, the rest banyak bincang dengan kawan kawan saja. So nak jawapan selamat cakap saja macam ni. Guna ayat yang sama, cuma tukar company dan produk saja. Walaupun benda tu tak betul, tipu saja yang penting kita yakin.

eg: Bank Islam in one of the fastest growing bank in Malaysia. The work environment is very good especially in term of Islamic banking. It has many branches across the nationwide so i have good opportunity to show my talent.

eg: Top Glove is one of the Malaysia's largest exporters and manufacturer's of gloves. They provide a good quality product but in low efficient cost. It has many branches across the world and the work environment is very good.


4) Whats your goals?

eg: I hope to be understanding in what i do, well experienced in my field and get a job in reputed company.


5) What do u mean by reputed company?

Entah macam mana, aku ada ter mention tentang reputed company dekat soalan di atas tentang goals, then interviewer tanyalah apa reputed company tu.

eg: For me, reputed company is when the people feel proud to be part of the company as the organization provide full support to their employees in professional front, better benefit and excellent working environment that make the employees stay longer.


6) How to handle a negative customer?

eg: Provide assistance to them and offer a help. Identify customer needs and try to solve the problem or refer them to appropriate specialists. Always keep in touch with the customers.


7) Which one is important, action oriented or result oriented, why?

Definitely action oriented. Sebab aku jawab sebaliknya.


8) Detail job description about industrial training and previous job.

Disebabkan fresh graduate ni kurang pengalaman atau tak ada pengalaman, so apa yang kita boleh buat adalah dengan bercerita dengan lebih terperinci apa yang kita buat masa praktikal, kerja part time atau final year project. 


Overall yang tu saja, ada juga yang ditanya soalan biasa contoh strength, weaknesses, expected salary dan hobi. Boot Camp ini ada banyak peringkat, untuk yang first ini mereka buat di KL dan next venue di Kuantan, Johor, Penang dan lain lain. Peserta pula memang digalakkan untuk membawa laptop sendiri sebab setiap sesi ini memang para trainer akan guide seorang demi seorang. Sangat berbaloi sebab FREE dan semuanya ditanggung. Bilik sangat selesa cuba bayangkan kami dapat bilik yang ada 9 single bed, tapi yang duduknya cuma 4 orang saja, so memang conquer lah 2 katil seorang, konon konon rapatkan jadi queen bed. ahakk..

OK Thanks for Read. Have a Nice Weekend. 

3 comments:

luqman zakaria said...

Thank you for sharing..byk maklumat yg berguna..hehe

atheera dayana said...

bagus ada boot camp mcm ni. tq share

Nabila Syifa said...

nice info