Tuesday, May 24, 2016

Pengalaman Interview VIII


Assalamualaikum

Minggu lepas aku pergi interview untuk position Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) Sime Darby. Walk in Interview ini berlangsung dari 18th May sehingga 20th May, 9am-5pm bertempat di Level 3A, Connexion@Nexus, Bangsar. At the first, memang rasa tak nak pergi sebab tak tahu tempat kat mana dan tak ada teman. Tapi bila fikir rasa macam tak buat apa saja hari tu, so pergilah hari kedua interview berlangsung. Rupanya senang saja nak ke Nexus, turun di LRT Universiti then ambil bas ke Nexus. just straight saja, shuttle bus/rapid bas provided. Nak jalan pon boleh tapi naik bukit la. Tapi seriously cantik Nexus ni sebab ada link bridge yang menarik yang menghubungkan bangunan seberang.




Sampai dewan tu dalam pukul 11 lebih, calon lain pon dah start ramai dan aku merupakan calon ke 260. Walaupun ramai tapi sesi interview berjalan dengan cepat sebab dalam dewan tu ada banyak booth dan di setiap booth ada seorang interviewer. So efficient kan servis Sime Darby, taklah buang masa sangat kami menunggu. Dalam setengah jam saja aku tunggu dan dalam 15 minit saja ditemuduga. Runag menunggu di luar dewan pon banyak dan selesa. Aku ditemuga oleh nice chinese lady dan merupakan candidate pertama buat dia, thats why dia tak banyak tanya kot. hee


1) Tell me about yourself

Compulsory question, absolutely!


2) What other field that u want to learn

Aku pernah ada pengalaman praktikal bahagian training, jadi aku rasa aku nak cuba bidang lain pula.

eg: I have been exposed to learning department and i hope to be given a chance to learn another field such as compensation benefit or payroll.

eg: Im okay as long as related to HR


3) What do you know about talent development

Bila dia cakap talent department, aku ingat dia cakap teller, maklumlah sebelum ni pernah kerja bank, jadi otak memang tangkap teller sajalah. Tak pernah pula tahu ada talent department, rupanya its similar with learning and development department, still under HR. Nasib baik masa aku praktikal dulu, dapat di training department. so dapatlah jawab soalan dia.

eg: During my industrial training, I have been given opportunity to conduct a training. Training is an important especially for new staff because by having a training, they can find their competencies skill in order for them to utilize their skills and talent towards the better productivity of company.


4) Do you know about the remuneration

This programmes is through a 12 month on the job training bermula bulan September, unbond. Remuneration untuk SLIM Sime Darby ini merangkumi elaun sebanyak RM1500 sebulan, diberi cuti setiap bulan, cuti sakit berasingan dengan cuti diberi dan ada coverage semasa bekerja maybe. 


5) Do u have your own transport

Kalau ada lagi bagus. Kalau tak ada, jangnlah jujur sangat cakap tak ada, sebab takut peluang lari.

eg: Currently I dont have my own transport, but I will try my best to find one. 


6) Are you okay with the allowances provided?

Since aku pernah bekerja sebelum ini, so mestilah interviewer agak pelik sebab elaun diberi tak banyak tapi tak salah nak cuba kan.

eg: Im okay because i want to experience new thing by working at different company. Previously, i've been worked at banking sector so want to be exposed to plantation sector. 

OK Thanks for Read. Pen Off

24 comments:

Nabila Syifa said...

xpenah lagi sampai NEXUS. hmm penah pk nak try SK1M tapi umur dh lanjut

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum singgah sini :)

Lynn Hamzah said...

dah lama tak gie interview...anyway good luck yer...

Sweetie said...

Maaf nak tanya, kalau dapat kerja ni, selepas setahun adakah candidate akan ditawarkan ke jawatan tetap?

acu yuhan said...

Based on performance, permanent tak pasti la.. kalau kontrak mungkinla.. try la

ZAZA said...

Hi salam nak tanya awak dapat offer sl1m sime darby ni x? Coz saya ada dpt offer letter jugak. Tengah berfikir nak pergi ke x.

acu yuhan said...

Hi saya dapat dan insyAllah saya g

siti nurul farahin said...

salam..hi, sy pun daapat 0ffer ni..bulan 9 kan masuk? awk pegi ke? kene training 2 minggu di ara damansara kan? nak emel awk blh..nak cari kwn sb kite sorang je nanti kt situ..hee

... said...
This comment has been removed by the author.
... said...

hai siti kite pun dpt gak... can i get your phone number?

Anonymous said...

sy dpt jgk..blh jmpe sept nanti..blh bg phone num..nanti kte blh cntct2..x pun awk bg dk fb sy.. dieba nyaman palak

Anonymous said...

sy dpt jgk..blh jmpe sept nanti..blh bg phone num..nanti kte blh cntct2..x pun awk bg dk fb sy.. dieba nyaman palak

acu yuhan said...

Emel ada kt side bar blog sy ni.. acuyuhan@gmail.com.. Sy pun sorang jugak.. Fb sy acuyuhan malek ☺

acu yuhan said...
This comment has been removed by the author.
ezrinmahmud said...

Salam..hi..sy pun dpt offer ni. Bulan sept ni dftar masuk. Tgh nak cari kawan jgk ni. Blh add sy kat fb, ezrinmahmud

Nadiasarif Nadia said...
This comment has been removed by the author.
Nadiasarif Nadia said...
This comment has been removed by the author.
Nadiasarif Nadia said...
This comment has been removed by the author.
Nadiasarif Nadia said...

sy pommm nk isi utk sept..nti boleh ctc..

Nadiasarif Nadia said...

ezrin..nanti boleh la kite ctc..sy pom nk isi

acu yuhan said...

Da daftar ke?

azmiza azman said...

Salam...sy dpt jugak..boleh dptkan apa2 contact info..at least ada kawan..sy sensorang jekk nnt heee

azmiza azman said...
This comment has been removed by a blog administrator.
acu yuhan said...

Fb saya acuyuhan malek