Friday, February 10, 2017

Pengalaman Interview XIV

Assalamualaikum

Bulan lepas aku ada apply Management Trainee Public Bank kat Jobstreet then minggu lepas dapat panggilan temuduga pada Selasa lepas. Aku pun tak sangka layak ke untuk temuduga lagi sebab ini kali kedua aku apply untuk jawatan ini haha. Kali ini interview berbeza sikit konsep daripada aku pergi dulu dua tahun lepas dalam entri ini. Panel ada dua orang dan tak lama pun menunggu sebab banyak bilik.

Antara soalan yang ditanya lebih straightforward dan detail, tak ada ditanya tell me about yourself.

(1) What did you do in your previous job?

Interviewer tanya apa yang aku buat daripada aku praktikal, kerja part time semua sampailah kerja sekarang.


(2) Graduation date

(3) Job location preferences

(4) Department preferences




(5) What do you know about recruitment?

Dia tanya soalan ini sebab aku ada mention pasal recruitment ini salah satu bidang yang aku teringin nak cuba apart of training development


(6) What is work life balance?

Sebelum interview, kami dikehendaki menanda rating daripada 1-10 tentang apa yang kita tekankan bila bekerja contoh environment, benefit dan lain lain. Aku jawab first yang penting ialah work life balance. 

Erm lepas tu mulalah dok gaduh nak cari apa yang nak dijawab bila ditanya.


(7) Own transportation?

Soalan wajib ditanya bila pergi interview mana mana company. ^-^
Pen off. Thanks for Read ☺

1 comment:

dorsett pink said...

entry ni terbaik untuk saya buat guideline untuk interview staf nanti... tq ya sebab share acu...