Friday, February 9, 2018

Pengalaman Interview XXII


Assalamualaikum

Dua minggu lepas pergi temuduga untuk jawatan Associate HR di Quann Malaysia yang terletak di Technology Park Malaysia (TPM) Bukit Jalil. Nak ke sana senang saja just ambil LRT turun di LRT Awan Besar/LRT Bukit Jalil then naik bas rapid T580 yang akan bawa ke TPM area. Turun di kedai runcit TPM then jalan kaki sikit ke Quann. Tapi aku naik grab saja sebab dah lewat haha. Position ini hanyalah temporary saja selama 5 bulan daripada Mac hingga Julai untuk menggantikan staff sedia ada yang akan cuti bersalin 3 bulan nanti. 




Interview bermula dengan staf tu beri penerangan mengenai job scope Associate HR dan kemudian baru mula menanya soalan antaranya:


1) Tell me details about yourself from your university life onwards.

Memang detail la kena beritahu antaranya aktiviti kokurikulum yang disertai semasa universiti, apa input yang dapat, kemudian ke zaman praktikal, training dan latest employment. Aku pon ingat ingat lupa apa yang aku buat masa uni life.


2) Do you have your own transport?

By the time dia tanya soalan ni aku dah rasa aku tak layak position ini sebab tak own transport. Lagipon position ini memang memerlukan transport sebab setiap bulan staff kena pergi luar untuk bayar epf, tax dan sebagainya. Memang boleh naik grab or uber and boleh claim, tapi sanggup ke persoalannya. 


3) This position requires you to handle all HR spectrums alone. What do you think?

HR untuk Quann Malaysia memang hanya seorang, so agak tough bila staff baru ini nak handle perasaan lonely tapi still dipantau oleh staff yang sedia ada even virtual saja. Tapi aku suka job scope ini sebab this is something new for me, something that i havent been exposed before and i am looking forward to explore more about this position, learn as much as i can in order for me to be more marketable and knowledgeable in future. But again, it still depends on rezeki Allah kan. He knows what best for us as long we put efforts and never stop praying
OK thanks for read. Pen Off and wish me luckk !!!

2 comments:

Hans said...

semoga berjaya

Mysara Ab Rahman said...

Good luck! Rzki xpernah salah alamat. Hee