Thursday, March 29, 2018

Pengalaman Interview XXIV



Assalamualaikum

Minggu lepas ada interview untuk jawatan Assistant Learning Services PruBSN.  Yang special nya interview ini adalah pertama kali aku ditemuduga via Video Call Whatsapp memandangkan aku bukan di KL so interviewer tu sangat generous dan dia mencadangkan untuk buat video call interview saja. Aku pon lagi suka sebab tak payah nak turun KL, tapi sebenarnya aku pon ok saja kalau turun KL pon. Gigih tau pinjam handphone mak sebab handphone aku tak boleh video call. Interview bermula dalam pukul 11 pagi, ambil masa dalam 20 minit macam tu tak silap dan antara yang ditanya adalah:


1) Are you okay with the contract position?

Position ini kontrak 4 bulan untuk menggantikan maternity staff.


2) How long do you have experiences in training and development?

3) Are you okay to stayback and travel?

4) Are you okay to deal with someone from other department?

5) What did you do in Talent Management?

6) Are you okay to stay with participant and observe the training programme?

7) How do you rate yourself with Microsoft Office?

8) Do you have experiences in making training brochure?

aku cuma ada pengalaman buat video training promotion saja 


9) Do you know how to make report filing after training programme?


Jawatan ini lebih kepada HR Training Development so memang banyak handle with various department to get the nomination list, prepare the material and equipment. Banyak benda kena buat sebelum, semasa dan selepas training programme. 




Sebelum interview, semangat aku praktis video call sebab takut tak clear nak nak aku tak pernah video call sebelum ini. Overall bagi aku not bad juga sebenarnya temuduga melalui video call whatsapp ini, yang penting cakap kena jelas, wifi kena laju dan Alhamdulillah aku jelas dengar apa yang ditanya oleh interviewer tanpa pakai earphone dan dia pon jelas dengar apa aku cakap.
Thanks for reading. Pen Off :)

1 comment:

Siti Yang Menaip said...

majunyaaa cara iv dia thru whatsapp je.. dunia skrng serba senang da..