Thursday, December 26, 2019

Drugstore Sunscreens


Assalamualaikum

Harini nak share Drugstore Sunscreen yang pernah aku guna sejak tahun lepas. Aku mula pakai sunblock tahun lepas sejak baru didedahkan tentang kepentingan sunblock. Nak nak aku jenis yang tak makeup, tak pakai foundation so nak tak nak aku kena pakai sunblock tapi itupon kadang kadang kalau aku rajin sebab semua jenis sunblock memang kena pakai makeup remover atau cleanser. Aku jenis malas tambah tambah bila nak kena basuh untuk solat nanti. Aku konsisten pakai bila waktu tak boleh solat saja.


Sunplay Skin Aqua (UV Whitening Moisture Gel) SPF 50+ PA++



Price : Rm20++
Texture : It claimed gel but it is cream apparently. 
Scent : Ada bau sikit
Features : Non water/sweat resistant. aku suka sebab senang nak cuci
Whitecast : Minimal but quick absorption
Usage : Face and Body
Repurchase :  Yes kalau ada sale


Biore UV (Perfect Protect Milk) SPF 50+ PA+++

Aku pakai sunblock ni terus rasa macam pakai make up/foundation sebab dia jadi macam powder. Best pakai tapi cepat habis sebab 25ml saja.



Price : Rm20++
Texture : Quick absorption cream. Sometimes aku guna sebagai make up base
Features : Water Resistant/Sweat Resistant/Non Sticky/Non Greasy
Whitecast : Minimal
Scent : Nope
Usage : Face and Body
Repurchase :  Yes kalau ada sale


Guardian SPF 50 Body Lotion

Ada 2 jenis for body and for face. Yang aku beli ini for body, muka aku pakai yang lain atau tak pakai langsung hahaha.



Price : Rm15++
Texture : cream tapi sedikit cair, bila pakai rasa macam berangin saja sebab ada cooling sense.
Features : Senang nak basuh sebab water based body lotion
Whitecast : Banyak
Scent : Ada bau sikit
Usage : Body only, kalau untuk face kena beli yang jenis untuk face sebab bila pakai kat muka, akan pedih sikit sebab hanya untuk badan
Repurchase : No


Biore UV Perfect Milk SPF 50+ PA++++

Ini paling aku suka sebab best pakai, rasa macam smooth saja muka pakai sunblock ni. Lagi berbaloi beli yang ini berbanding yang biore kuning tu sebab yang ini 40ml.



Price : Rm20++
Texture : Quick absorption cream. Sometimes aku guna sebagai make up base
Features : Water Resistant/Sweat Resistant/Non Sticky/Non Greasy
Whitecast : Minimal
Scent : Nope
Usage : Face and Body
Repurchase :  Yes kalau ada sale


Banana Boat Ultra Protect faces SPF 50 PA+++



Price : Rm15++
Texture : cream tapi sedikit cair
Features : Susah nak basuh sebab melekit lekit haha
Whitecast : Banyak
Scent : Ada bau sikit
Usage : Body only, sebab pedih kalau pakai kat muka 
Repurchase : No


Biore UV Anti Pollution Intensive White SPF 50+ PA++



Price : Rm15++
Texture : cream dan pekat sikit
Features : Senang nak basuh sebab bukan waterproof
Whitecast : Banyak
Scent : Ada bau sikit
Usage : Body only, sebab pedih kalau pakai kat muka lagipon nama produk ini body care serum
Repurchase : No


Harga agak mahal kan untuk sunplay ini sebab tu aku lagi suka beli online sebab harga online jauh lebih murah berbanding walk in physical store dan lebih menjimatkan masa. Contoh kalau sunblock tu harga RM20++, kalau beli online boleh dapatkan pada harga Rm15++ saja tau.
Thanks for reading. Do share with me your favourite sunblock ya