Monday, June 1, 2020

Agar Agar Mangga


Assalamualaikum

Kelmarin ayah beli mangga banyak sangat sebab lelong mangga murah 3kg Rm10, semua mangga dah masak pon. So sebab ada lagi 2 paket agar agar tali, so buatlah harini Agar Agar Mangga menggunakan agar agar tali. 




Bahan Bahan

4sb susu pekat
3sb gula pasir
1 paket agar agar tali
2 1/2 biji mangga masak
1 liter air masak untuk masak agar agar
500 ml air/susu cair untuk kisar bersama mangga




Cara Cara

1,2) Kupas mangga, potong kecik dan blend 2 biji mangga bersama susu pekat+500ml air/susu cair.
3) Masak agar agar tali bersama 1 liter air, masak sampai mendidih masukkan gula pasir.
4) Bila agar agar dah larut, masukkan air mangga susu tadi dalam agar agar dan boleh adjust ikut manis, biar mendidih dan tutup api.
5,6) Setengah lagi mangga tu boleh potong dadu dan letak dalam mold sebelum tuang agar agar tu seperti di bawah. Nak lagi permukaan agar agar cantik, boleh tapi sebelum tuang. Sejukkan dan boleh masuk dalam peti.




Untuk acuan ini dapatlah 3 bekas, tapi tadi agar agar aku macam kurang susu pula, macam tak lemak sangat. So nak lagi sedap gunalah susu cair instead of water. Bila potong mangga tu pastikan urat urat mangga tu buang ye sebab nanti akan menggangu kita nak makan dengan nikmat. Oh ya in case kalau korang terlebih air pon tak apa sebab average 1 paket agar agar tali guna air sebanyak 2500 ml max. So jangan risau agar agar confirm akan keras punya.

SIAP!!!


Thanks for reading. Selamat Hari Raya!!!

31 comments:

Julia Johari said...

Sedapnya agar2 mangga, nampak fresh!

ezy.xixii said...

sedapnye puding mangga.. nyummy!

Hanis Azla said...

Nampak sedap. Tq share resepi. Nnt boleh cuba.

PH said...

Wah! Sedapnya! Syiok kalau makan sejuk2 depan TV :)

Nasa Mulia said...

Bagus sangat ini sempena musim mangga sekarang

stardust said...

Looks so delicious! I like mangoes.

Khairul Krol said...

Nampak sedap. Saya memang suka mangga. Makan sejuk2 lagi sedap :)

emarieys said...

wah, sedapnya agar-agar mangga. Terimakasih drop komen kat blog saya.. Salam kenalan.

Inibelongeqa said...

Wahh boleh try ni nanti

plain83 said...

Bijak! I loike this :D

*follower #3956

Rodiah Amir said...

Sedapnya, mangga memang favourite kami anak beranak. Sekarang tengah musim kan jadi memang banyak orang jual mangga

Ana Jingga said...

sedapnya acu :)

Amie said...

Sedapnya! Mangga fresh lagi tu... yummy!

dorsett pink said...

wow! nampak menarik. btw, terima kasih sebab sudi follow saya =))

zana-norzana said...

Selamat Hari Raya...
Sedap nampaknya...
Done follow.... Terima kasih

norhidana said...

sekarang mana-mana mesti jumpa orang jual mangga nih, tengah musim besar kot... harga pun kira murah je semua baik besar dan kecil

mrs adam said...

sedapnyaaa.tapi anak2 kita tak suka agar2,dorang suka makan mangga atau buat iced blended mangga

thomas said...

mesti sedap

Cik Itah said...

wow looks so so yummy!

Mahamahu said...

Dah lah kita memang hantu mangga hehehe dap dap boleh cuba hehehehe

TukangKebun said...

Musim mangga kan sekarang hasil berputik bunganya masa musim kemarau beberapa minggu lepas.
Kebetulan sesama kita buat agar-agar mangga juga.
Mungkin masa blend mangga tak perlu blend dengan air tapi dengan sama susu sahaja supaya lebih lemak berkrim.

perjalanan pulang said...

salam , tenguk benda makan ni..sedaplah pulak....pokcik tengah puasa ni....

sHaRiNa said...

sha dtg follow sini..alahai sdpnya

ray said...

sedapnyaaa

irdagarmin said...

wahh sedap ni...nanti nak cuba.done follow

Jari Manis said...

nk try buat lah..biasa buat agar2 gula melaka jek

hasny jalil said...

Sedapnya...

Hans Hanis said...

perghhh
sedapnya mangga

Cik Yaya said...

uihh mangga..dap nyerrr

adelah said...

Hari terakhir puasa, jiran dpn rumah beri sepinggan. Memang sedap!

Dalia Hassan said...

Wahhhh tengok pun dah tau sedap... Dah le mangga tu buah favourite kita. Boleh try ni nanti. Hehe